<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Молдова прие ...

Колко е платила България за грижата за бежанците (видео)

03 Юни 2022
0 535

Колко е платила България за грижата за бежанците – темата отново разпали искри между управляващи и опозиция. Народни представители поискаха да разберат колко точно струват грижите за търсещите закрила до момента, предаде NOVA.

За да осигури страната ни защита на бягащите от войната в Украйна, до този момент са платени 127 милиона лева, сочат изчисленията. 15 милиона са от държавната хазна, останалите са европейско финансиране. 

Да поговорим за “капризите” на украинските бежанци

Колко е платила България за грижата за бежанците (видео)

„За първия месец от бежанската криза, за месец март, средствата са от националния бюджет. Те са малко над 15 млн. лева. Средствата, които са използвани за месец април, са 56 милиона. Очаква се да бъдат толкова и през месец май”, заяви финансовият министър Асен Василев.

Появи се и нов въпрос – ако бежанците са настанени в държавните ни почивни бази, къде ще летуват българите.

„Само в БДЖ работят над 20 000 работници. Служители, които чакат своята почивка, а ще стане така, че няма да има къде и как да отидат да почиват и те, и техните семейства. Не трябва за сметка на украинските бежанци да страдат и българските работници, служители и българските граждани ”, заяви Борислав Гуцанов, БСП.

От БСП предложиха с предстоящата корекция на държавния бюджет да се предвиди и сума за почивка на служителите на държавните структури.

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

Министър Василев отговори, че пари за лятна ваканция в бюджета няма да има. Но даде идея как да бъдат похарчени 15-те лева, които държавата ще дава за всеки бежанец на почивните станции.

„Станциите ще реализират приход по тази линия, оттам нататък съответният ръководител на ведомството, в което е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите”, заяви Асен Василев.

В петъчния блиц контрол властта получи поредна атака от опозицията. От ДПС предупредиха, че страната ни е изправена пред продоволствена криза и призоваха за спешни мерки.

Източник и видео: NOVA

Колко е платила България за грижата за бежанците (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции