Сигнализирай!

Публикуват в книга дневниците на Алексей Навални

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
102

Публикуват в книга дневниците на Алексей Навални. Той бе най-сериозният опонент на Владимир Путин, но бе осъден от режима, влезе в затвора и почина при мистериозни обстоятелства. Книгата, която ще излезе на 22 октомври, се чака с нетърпение от милиони хора по света.

СТАНАХА ЯСНИ ДОХОДИТЕ НА ТРЪМП

New Yorker публикува откъси от нея.

"Ще прекарам остатъка от живота си в затвора и ще умра тук", пише той на 22 март 2022 г. Няма да има с кого да се сбогувам. Всички годишнини ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си."

"Единственото, от което трябва да се страхуваме, е, че ще предадем родината си, за да бъде ограбена от банда лъжци, крадци и лицемери", пише той на 17 януари 2022 г.

Откъсите улавят самотата на затвора, но също и нотка хумор.

Например на 1 юли 2022 г. Навални очертава своя типичен ден: събуждане в 6:00 сутринта, закуска в 6:20 сутринта и започване на работа в 6:40 сутринта.

"След работа продължавате да седите няколко часа на дървена пейка под портрет на Путин. Това се нарича "дисциплинарна дейност".

Американското издателство Knopf планира и руска версия.

"Невъзможно е да четеш затворническия дневник на Навални, без да бъдеш възмутен от трагедията на страданието и от смъртта му", пише редакторът на New Yorker Дейвид Ремник.

В последния откъс, публикуван в списанието от 17 януари 2024 г., Навални отговаря на въпроса, зададен му от съкилийниците и надзирателите: защо се е върнал в Русия?

"Не искам да се откажа от страната си или да я предам. Ако вашите убеждения значат нещо, трябва да сте готови да ги защитите и да правите жертви, ако е необходимо", каза той, цитиран от News.

 

 

Реклама

Още от Лафове и гафове

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.