<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асен Василев:...

МВФ с прогноза: Светът ще стане по-беден и по-опасен

23 Май 2022
0 872

МВФ с прогноза. Светът ще стане по-беден и по-опасен.

Ето причината, поради която съдят Марк Зукърбърг в САЩ

МВФ с прогноза: Светът ще стане по-беден и по-опасен

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева с важно послание в началото на Световния икономически форум в Давос. Тя каза, че глобалната икономика е изправена пред “най-голямото изпитание от Втората световна война”. Инвазията на Русия в Украйна утежнява остатъчните икономически последици от кризата с Covid-19, потискайки растежа и тласкайки инфлацията до многогодишни върхове.

Покачващите се цени на храните и енергията притискат домакинствата по света. А централните банки затягат паричната политика, за да овладеят инфлацията. Това оказва допълнителен натиск върху задлъжнелите държави, компании и семейства.

В съчетание с скока на нестабилността на финансовите пазари и постоянната заплаха от изменението на климата, МВФ смята, че светът е изправен пред “потенциално сливане на бедствия”.

Думите

“Способността ни да реагираме е възпрепятствана от друга последица от войната в Украйна – рязко повишения риск от геоикономическа фрагментация”.

Това каза Георгиева.

“Напрежението относно търговията, технологичните стандарти и сигурността нараства от много години. И подкопава растежа и доверието в настоящата глобална икономическа система.”

Тя добави, че според проучване на МВФ само несигурността около търговските политики е намалила световния БВП с почти 1% през 2019 г.

Мониторингът на базираната във Вашингтон институция също така показва, че около 30 държави са ограничили търговията с храни, енергия и други ключови стоки.

Георгиева предупреди, че по-нататъшната дезинтеграция на световния икономически ред ще доведе до огромни глобални разходи. И ще навреди на хората от целия социално-икономически спектър. По думите й само технологичната фрагментация може да доведе до загуби от 5% от БВП за много страни.

Решения

За да се справи с нарастващата фрагментация, МВФ първо призова правителствата да намалят търговските бариери. За да облекчат недостига и да намалят цените на храните и другите стоки, като същевременно диверсифицират износа за подобряване на икономическата устойчивост.

“Не само страните, но и компаниите трябва да диверсифицират вноса. Да подсигурят веригите за доставки и да запазят огромните ползи за бизнеса от глобалната интеграция.” Това каза още Георгиева.

“Макар че геостратегическите съображения ще бъдат от решаващо значение за снабдяване, това не трябва да води до дезинтеграция. Бизнес лидерите имат важна роля в това отношение.” Това добавя управляващият директор на Международния валутен фонд.

МВФ настоя за съвместни усилия за справяне с дълга. Тъй като около 60% от страните с ниски доходи в момента са изключително уязвими по отношение на дълга. Те имат нужда от негово преструктуриране.

Партньори

“Без решително сътрудничество за облекчаване на тежестта, както те, така и техните кредитори ще попаднат в по-лоша ситуация. Връщането към устойчивостта на дълга обаче ще привлече нови инвестиции. Ще стимулира приобщаващ растеж.”

“Ето защо Общата рамка на Г-20 за преструктуриране на държавния дълг трябва да бъде подобрена незабавно.” И тези думи са на Георгиева.

МВФ призова за модернизиране на трансграничните плащания, тъй като неефективните платежни системи създават бариера пред приобщаващия икономически растеж. Институцията изчислява, че средната цена от 6,3% на плащане за международни преводи означава, че около 45 милиарда долара годишно се пренасочват към посредници и далеч от домакинствата с по-ниски доходи.

“Държавите биха могли да работят заедно, за да разработят глобална публична цифрова платформа – нова част от платежната инфраструктура с ясни правила. Така че всеки да може да изпраща пари с минимални разходи и максимална скорост и безопасност. Може да свърже и различни форми на пари, включително цифрови валути на централната банка”, коментира Георгиева.

Международният валутен фонд също така призова за спешно затваряне на “пропастта между амбицията и политиката” по отношение на изменението на климата, като се обяви за цялостен подход към зеления преход, който съчетава ценообразуване на въглеродните емисии и инвестиции във възобновяема енергия с компенсация за тези, които са неблагоприятно засегнати от изменението на климата.

МВФ с прогноза: Светът ще стане по-беден и по-опасен

Източник: сп. “Мениджър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции