<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

НАТО обяви Русия за “най-значителната и директна заплаха”

29 Юни 2022
0 173

НАТО обяви Русия за “най-значителната и директна заплаха” за мира и сигурността на страните членки на Алианса. Това стана ясно от декларация на лидерите на държавите членки, представена в сряда по време на срещата на върха в Мадрид, пише Свободна Европа.

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство (видео)

НАТО обяви Русия за &#8220;най-значителната и директна заплаха&#8221;
Снимка: iStock

Срещата на върха се провежда на фона на руската военна инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Сред основните теми са отговора на руската агресия срещу Украйна, бъдещото приемане на Швеция и Финландия и очертаването на приоритети за следващото десетилетие.

“Директна заплаха” ще замени старото определение – “стратегически партньор”, с което Русия се споменаваше в концепцията на Алианса след разпадането на Съветския съюз.

В декларацията от срещата на върха се посочва, че войната на Русия в Украйна е довела до драматично нарушаване на реда на сигурността в Европа след края на Студената война.

В декларацията от срещата пише, че Китай е “заявил амбиции и принудителни политики, които застрашават” интересите на Алианса. В текста Китай не е определен като “заплаха”.

По време на срещата в Мадрид Швеция и Финландия получиха покана за членство в НАТО. Това стана след като Турция вдига ветото си върху решението.

Освен това американският президент Джо Байдън съобщи, че САЩ ще увеличат военното си присъствие в Европа заради заплахата от Русия.

Алиансът съобщи и че увеличава военната си подкрепа за Украйна.

Източник: Свободна Европа

Снимки: iStock

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

НАТО обяви Русия за “най-значителната и директна заплаха”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции