<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин: „Сарм...

“Ниво на екстравагантност, което би засрамило и царете”: Как изглежда дачата на Путин

25 Юни 2022
0 26374

Добре дошли в сградата, скромно описана като „рибарска хижа“ и сгушена дълбоко в горите на северната руска област Карелия, пише Булевард България. Наричат я още „дачата на Путин“. Mястото, за което се твърди, че руският президент използва, за да си почине от стреса на живота в Кремъл. Британският всекидневник The Guardian описва сградата така: 

„Това е ниво на екстравагантност, което би засрамило царете“.

Путин се сравни с Петър Велики, връщал руските земи

Мраморен под Fior di Bosco на стойност 110 хил. долара и закрит басейн с декоративен водопад, стичащ се от първия етаж. Бидета на стойност 10 800 долара едното, душове за 4 600 долара всеки или с други думи – пари за обзавеждане на „скромната рибарска хижа“ определено не са пестени.

Дачата на Путин всъщност включва две къщи. Едната от тях е с покрив, покрит с трева и площадка за хеликоптери. Комплексът, в който се намира, на пръв поглед е сравнително скромен, посочва The Guardian. Има футуристично дървенo и стъклено обзавеждане, кремави дивани в стил Ikea и зелени столове. Разследване на журналистите от проекта OCCRP и изтекли имейли обаче показват доста по-впечатляваща страна на комплекса, който се оказва пълен с луксозни имоти.

&#8220;Ниво на екстравагантност, което би засрамило и царете&#8221;: Как изглежда дачата на Путин

Етажните планове, чертежи и схеми за интериорен дизайн показват, че строителството на съседна градинска къща с шест спални е започнало през 2021 г. Използвани са полускъпоценни камъни като лапис лазули, за който се твърди, че притежава лечебни свойства, както и лабрадорит – блестящ кристал, за който се смята, че облекчава тревожността и стреса.

Владимир Путин и съзнателното прецакване на цяло едно поколение в Русия

Интериорният дизайн е поверен на руската агенция FullHouseDesign.

Това показваха документи, съдържащи се в изтеклите имейли. Собственикът на компанията казва пред OCCRP, че не си спомня за каквото и да е участие в подобен проект. Отрича и твърдението, че мраморните подове са екстравагантни.

„Ако погледнете нашия уебсайт, има много проекти, в които използваме мраморен под. Както и всяка друга уважавана архитектурна агенция“, коментират от фирмата.

Поглед към „плевнята“ – оценена на 187 млн. рубли (2,8 млн. паунда)

В околните земи на комплекса има втора нова сграда, описана в руския поземлен регистър през 2018 г. като плевня. Тя обаче се оказва модерна двуетажна сграда с огромна площ за забавление и отворена трапезария с площ над 200 кв.м.

“Летящият Кремъл” – самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака (видео и снимки)

Стъклена преграда разделя голямата трапезария от професионална кухня, оборудвана със скари, с тандур – вид глинена пещ, тепаняки – грил в японски стил, стая за опушване на месо.

Списък с нещата, които няма в Русия след санкциите заради войната

И това не е всичко. Има частна пивоварна, оборудвана с австрийско оборудване за приготвяне на бира на стойност 345 хил. евро, което може да произвежда 47 литра бира на ден. На втория етаж има и специална стая за пиене на чай – с изглед към езерото Ладога.

Миналата година започва строителство и на нова двуетажна сграда с допълнителни кухненски помещения и складове за риба, месо и зеленчуци. Постройката разполага с четири скромни спални със сгъваеми легла, които могат да се използват за настаняване на персонал. Наблизо има и ферма за добитък, където се отглеждат малки добичета за производство на говеждо месо Кобе.

Италия арестува “яхтата на Путин”

„Плевнята“ има и два малки плувни басейна.

Любителите на приключения могат да се разходят по пътека, която води до естествен водопад на Ладожкото езеро, където има уютна беседка, за да може гостите да се скрият от слънцето. Водопадът е бил популярна туристическа атракция преди, но днес достъпът до природната забележителност е строго забранен за обществеността.

Проверка на The Guardian показва, че според анализ на правителството на Обединеното кралство руският президент е декларирал само няколко актива на свое име, сред които малък апартамент в Санкт Петербург, две коли от 50-те години на миналия век, носещи спомена за съветската ера, ремарке и малък гараж, както и президентска заплата от около 110 хил. британски паунда годишно.

Вече повече от две десетилетия обаче Путин е изправен пред обвинения, че тайно трупа огромно богатство и активи чрез подставени лица.

Цяла поредица от журналистически разследвания на база теч на документи уличават руския президент като притежател на палати, яхти, имоти, но Кремъл винаги е отричал подобни обвинения. Такъв е и случаят с „рибарската хижа“.

The Guardian разказва, че охранителите, които патрулират по периметъра на оградата, продават пъстърва от езерото на местните жители, когато шефовете ги няма.

Путин: Русия ще започне проучвания на Луната

Но те отказват да кажат за кого работят. Няма нищо на хартия, което да предполага пряка връзка с президента.
&#8220;Ниво на екстравагантност, което би засрамило и царете&#8221;: Как изглежда дачата на Путин

Рибар потвърждава, че местните хора служат като охрана, когато мястото е празно.

„Когато гостуват високопоставени гости, пазачите се заменят с хора от Федералната служба за защита“, казва още рибарят.

Самата „рибарска хижа“ е регистрирана на компания, наречена Prime. 

Фирмата е собственост на Support of Entrepreneurial Initiatives, дружество с нестопанска цел, основано от Юрий Ковалчук ​​и неговия син Борис.

Путин срещу Wikipedia. Кой решава какво да пише за войната

Ковалчук е близък съюзник на Путин и основен акционер в банка „Русия“, наричана „банката на Путин“. За нея се твърди, че изпълнява поръчките на Кремъл. И Ковалчук, и банка „Русия“ са под санкциите на САЩ, ЕС и Обединеното кралство, наложени заради действията на Кремъл в Украйна.

Земите около “дачата на Путин” са собственост на компании, свързани и с Ковалчук, ​​и с втори бизнесмен, който е под санкциите на САЩ от 2016 г.

Служителите на компаниите Ковалчук ​​и на второто лице, изглежда също използват общия имейл домейн, LLCInvest.ru. Изграждането на комплекса също е ръководено от служители на организация с нестопанска цел „Възраждане на морските традиции“.

Поне едно свързано с нея лице използва същия домейн.

Мъск предизвика Путин на дуел за Украйна

LLCInvest.ru е темата на последното разследване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), публикувано и в независимата руска медия “Медуза”. След близо година работа, журналистите установиха, че 86 компании и организации с нестопанска цел, привидно собственост на много различни хора, имат нещо общо. Ползват една и съща техническа инфраструктура, видима чрез имейл домейна LLCInvest.ru.

Фашистки ли е режимът на Путин?

Въпросните 86 организации притежават общо активи на стойност най-малко 4,5 милиарда долара. Включително имения, самолети, яхти и банкови сметки. Част от компаниите споделят едни и същи корпоративни директори, адреси и доставчици на услуги като одитори и регистратори.

Джо Роугън предлага на Мъск да го обучи преди битката му с Путин

Разлседването успява да проследи връзки между юридически и физически лица, свързани с различно луксозно имущество. Като двореца на Черно море, разкрит от екипа на Алексей Навални, яхти, вила до Санкт Петербург и много други. Част от имотите и преди са били приписвани на Путин чрез негови приближени, но сега се оказва, че те са свързани в обща мрежа.

Говорител на Кремъл отрича президентът на Руската федерация по някакъв начин да е свързан с посочените обекти и организации.

“Ниво на екстравагантност, което би засрамило и царете”: Как изглежда дачата на Путин

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции