<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137095" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Виагра и амфе...

Нови и по-сурови наказания готвят за шофьорите, употребили алкохол или наркотици

13 Юли 2022
0 485

Депутати са внесли в деловодството на парламента предложения за законодателни промени за по-сурови наказания за шофьорите, употребили алкохол или наркотици.

Семержиев е отказал да даде проба за наркотици, предстои днес да бъде взета (видео)

На 8 юли т.г. Настимир Ананиев и депутати от “Продължаваме Промяната” са внесли в деловодството на парламента промени в Наказателния кодекс (НК). На 11 юли законопроект за изменение на НК са внесли и трима депутати от “Възраждане”.

Нови и по-сурови наказания готвят за шофьорите, употребили алкохол или наркотици
БулФото

Промените на депутатите от ПП предвиждат, който управлява моторно превозно средство след употреба на от един до три вида наркотични вещества или техни аналози, да се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лв. За шофиране след употреба на повече от три наркотични вещества – наказанието е от две до пет години лишаване от свобода и глоба от хиляда до две хиляди лева.

Ако деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието достига до шест години лишаване от свобода и глобата – до 3000 лева.

Петков: Започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействие на наркотици (видео)

Предвижда се още, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта от 1,2 до 1,9 на хиляда, установено по надлежния ред, да се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 400 до хиляда лева.

Ако деянието е извършено от водач без книжка, наказанието е от три до шест години затвор и глоба от две до три хиляди лева.

Рашков: Семерджиев е без книжка от 2005 година (видео)

Завишават се и глобите, предвидени в Закона за движение по пътищата за шофьорите без книжки – в размер от 1000 до 1500 лева, вместо досегашните глоби от 100 до 300 лв. Вносителите припомнят, че техният размер не е променян от 2002 г.

Нови и по-сурови наказания готвят за шофьорите, употребили алкохол или наркотици

От “Възраждане” предлагат промяна в Наказателния кодекс с цел по-тежка наказуемост за навлизане на МПС извън пътното платно. Например спирането на тротоари и спирки на обществения транспорт.

Шефката на “Артекс” паркира “Мерцедеса” си на тротоара на Руски паметник (снимки)

Към настоящия момент под ударите на закона попадат единствено случаите, когато деянието е извършено на пешеходна пътека. От партията искат също да бъдат увеличени наказанията за причиняване на смърт по непредпазливост.

Изслушване в парламента по темата

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ще изслуша днес от 16 часа длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи за причините и условията, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие на 5 юли в София, при което загинаха две млади жени. 

Нови и по-сурови наказания готвят за шофьорите, употребили алкохол или наркотици
БулФото

Обвинен за тежката катастрофа на 5 юли в столицата е Георги Семерджиев. Заради извършени от него нарушения на Закона за движение по пътищата той е с отнето свидетелство за управление. Все още не са ясни резултатите от кръвните му проби, за да се разбере дали е бил под въздействието на наркотици.

Нови и по-сурови наказания готвят за шофьорите, употребили алкохол или наркотици

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции