Сигнализирай!

Милиони прибрали съмнителни фирми за ремонт на язовири

Gospodari.com
Gospodari.com
20.07.2021 г.
17
0

Свързани фирми са получили големия пай от разпределяните на тъмно стотици милиони левове от държавното дружество "Монтажи" за ремонт на язовири и изграждане на нов правителствен конплекс. Сред топ-получателите е и свързана фирма с пореден бивш шеф на АПИ - Стефан Чайков.  Така докато друг бивш началник в АПИ - Велико Желев, държи договори за стотици милиони с държавното дружество "Автомагистрали", фирмата на Антоанета Чайкова е взела десетки милиони  без конкурс от държавното дружество "Монтажи".

Свидетели на трагедията с блъснатото дете от кола на МВР: “Линейката закъсня” (видео)

Това показа проверка на "Сега" на база осветената информация от Министерство на финансите за начина, по който са били извършвани капиталовите разходи в страната. МФ представи подробна презентация пред създадения към ведомството обществен съвет, като освети редица порочни практики при изразходването на публичните средства. 

В презентацията за пръв път бяха осветени фирмите, получили най-много средства по договори с държавното дружество "Монтажи" ЕАД за ремонт на язовири. Както съобщи служеният министър на икономиката Кирил Петков, 630 млн. лв. за ремонт на язовири са отишли основно в 7-8 дружества. Петков обаче не посочи конкретните изпълнители преди да са приключени проверките и имената на отделни фирми изскачат за пръв път именно в презентацията на финансовото министерство. 

От данните става ясно, че най-големият пай от средствата са отишли във фирма "Ковел-Про" ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е създадена през 2010 г. За 2019 г. няма публикуван финансов отчет, печалбата за 2018 г. е 106 000 лв., за 2017 - 1,276 млн. лв. "Ковел-Про" има сключени общо 134 договора покрай ремонтите на язовири с "Монтажи" ЕАД на стойност 367 млн. лв. Фирмата има печелени обществени поръчки в отделни консорциуми, но не е сред топизпълнителите на договори с публичен ресурс, показва проверка в Агенцията за обществени поръчки. 

Вторият топ-получател на пари от "Монтажи" ЕАД е обединението "Планекс-ГЕС", в което влизат фирмите "Планекс" и "Грийнтех инженеринг  Солюшънс". Обединението има само един договор с "Монтажи", но пък на много висока стойност - 228 млн. лв. с ДДС. Според информация на "Капитал" това е фирмата, получила договора за изграждане на новия правителствен център, за който "Сега" писа. Оказва се, че между "Грийнтех инженеринг Солюшънс" и "Ковел-про" - най-големият получател на средства за язовирите - има връзки. Двете фирми са акционери в едно и също дружество - "Хелиос Пауер" АД. Сред собствениците на дружеството е Иво Георгиев, бивш секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, избран в ръководството на ДКМС с Росен Карадимов през 1989 г. Георгиев бе и изпълнителен директор на фалиралата "Елитбанк", по-известна като банката на комсомола. 

Последната фирма в топ 3 на получателите на пари за ремонти на язовири от "Монтажи" ЕАД е "Абак ДС" ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 година собствеността в нея е държал Стефан Чайков, който бе начело на АПИ през 2013 и 2014 г. в мандата на кабинета "Орешарски". През 2018 Чайков е влязъл и в Управителния съвет на ПУДООС - предприятието на МОСВ, което финансира екопроекти, и е излязъл от него тази година. Фирма "Абак ДС" има 41 договора с "Монтажи" за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв. Не е ясно кои са останалите 5 фирми, получили основната част от ремонтите на язовири. 

Както обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, от над 400 язовира строителните дейности са приключили едва при 10, а се работи върху 100 обекта. "Сега" също зададе въпроси на икономическото министерство коя фирма е получила договора за строеж на нов правителсвен център и може ли договорът да се прекрати, но не получи отговор. 

Източник: в. "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.