Сигнализирай!

"Незаконосъобразните" заведения на плажа "Смокиня" вече работят на пълни обороти

Gospodari.com
Gospodari.com
25.07.2021 г.
8
0

Разследваните от прокуратурата "незаконосъобразни заведения на плаж "Смокините - север" вече са изградени и работят на пълни обороти, установява проверка на Дневник. Най-голямото от тях дори е обявило в страницата си във Фейсбук програма за партита по дати.

Разследване по сигнала от началника на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов тече втори месец за издадените от главния архитект на Созопол пет разрешителни за поставяне на преместваеми обекти.

“Преместваемият бар” на Смокиня е даден на прокуратурата от ДНСК

В него е отбелязано, че в проектите, на база на които са издадени разрешенията, габаритите на съоръженията и начина на тяхното изработване категорично са показвали, че те са били проектирани като "монтажен строеж", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията. По този начин, издадените от главния архитект на Созопол разрешения за поставяне на обекти, са "легитимирали извършването на строителство на плаж "Смокините - север", като са създали правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти".

Снимка: FB/Cavo Beach

От общинската администрация в Созопол обаче са заявили за Дневник, че, както за най-голямото, така и за останалите четири заведения, са били издадени разрешения за поставяне на преместваем обект съгласно схемата за плаж "Смокините-север". Тя е била одобрена от бившия министър на туризма Мариана Николова. Била е представена и "пълна проектна документация, отговаряща на изискванията в ЗУТ и ЗУЧК, положително становище от РИОСВ Бургас, съгласувани схеми с ВиК и Електроразпределение", пише още в отговорите на Община Созопол.

"Всичко, ама всичко нека си го правят там в министерството - те да си дават концесиите, те да си издават разрешителните за монтаж и да си събарят незаконните постройки, те да си ги контролират, каза още Янакиев. В противен случай да бъдат така добри да ни ги дадат на нас и ние да правим всичко. Защото в момента има три или четири институции, които се занимават с концесиите, поставянето на преместваеми обекти и т.н. И когато се появи проблем всеки започва да прехвърля отговорността на другия, като обикновено пешкира го обират общините. При сегашното положение не им искам даже и парите, макар че никак не са ми безразлични - около 700 хил. лв. годишно влизат в бюджета на Созопол от концесиите на плажовете от Черноморец до Каваците" е заявил кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Солиден строеж продължава да се извършва на плажа на Смокиня (видео)

Първите сигнали за случващото се на плаж "Смокиня - север" в подготовка за строежа на плажните заведения са още от средата на април т.г. Тогава върху плажа беше натрупан пясък, изкопан от морето. Така изкуствено беше увеличена площта за разполагане на заведения, чадъри и шезлонги. След това цялата пясъчна ивица беше заравнена с тежка строителна техника, а накрая бяха поставени и колчета, очертаващи местата на бъдещите плажни заведения.

Снимка: БулФото

В хода на последващите проверки, извършени от служебното правителство на Стефан Янев, беше установено, че бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи
в територията, която включва и плажовете "Веселие" и "Смокиня". По-късно служебният екоминистър Асен Личев отмени либерализацията на строежите.

Цялата хронология на административните действия можете да си припомните в материала тук.

Източник: Дневник

Видео: FB/Да запазим Корал

Снимка на корицата: Google maps

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.