Сигнализирай!

Нова детска болница – сега или след 10 години (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.07.2021 г.
12
0

Сега или след 10 години ще видим завършена нова детска болница? Отговорът на този въпрос дават от Mediapool.

За да говорим за истинско детско здравеопазване, екип инженери и архитекти от ДЗЗД Обединене "Детско здраве" работят върху проекти, които отговарят на най - добрите световни практики.

Създадени са два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на недовършената от 1979 г. конструкция за национална педиатрия и изграждане на нова модерна сграда. Те са изработени от архитектите в Консорциума "Детско здраве", в което участват компании с голям опит в проектирането и строежа на болници у нас и в чужбина. Имената на архитектите и строителните инженери в "Детско здраве" стоят зад емблематични решения и сгради в българското здравеопазване като болниците "Токуда", "Света Екатерина", "Уни Хоспитал" в Панагюрище, новият лъчетерапевтичен блок на Онкологията в столицата и др.

За проекта

Обединението спечели през 2019 г. обществената поръчка за проектирането и изграждането на Националната детска болница – т.нар. инженеринг, който е световен стандарт при специфични проекти като лечебни заведения, защото отговорността на архитектите и строителите е споделена гарантирана от изпълнител с опит. И по двата проекта се работи от октомври 2020 г. и те бяха представени публично в средата на юли. Готовите проекти спестяват време и от момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на националната детска болница ще минат 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка, спечелена от "Детско здраве". Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок. То ще продължи 7-8 месеца и ще се извърши без взривни работи, механизирано, при пълно спазване на изискванията за шум.

Локацията

Изследвани са всички възможни варианти за използване на ценната локация в двора на Медицинска академия. Тя е с оптимална комуникация с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена близост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ "Света Екатерина".

"Първата ни грижа в проекта е грижата за детето. Средата да е приятелска. Стаите са достатъчно широки. Всяка една от единичните стаи за малките деца са предвидени да бъдат с място за родител или друг придружител". Това казва във филма на BraveStories за проекта "Национална детска болница" арх. Димитър Дачев – водещ проектант по част "Архитектура" в ДЗЗД "Детско здраве".

Критерии за оценка на проекта

За проекта обединението организира вътрешен конкурс, допустим в условията на договора. На него са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи само болници, както и всички български проектантски бюра, които проектират лечебни заведения. "Най-важни след компетентността и опита беше желанието и готовността за участие и принос в каузата национална детска болница. Каузата изисква да изберем най-добрите специалисти, градили детски болници. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - проявиха желание да бъдат наш консултант. Те проектират в цяла Европа и имат огромен опит", подчертава във видеоразказа Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.

"На всеки етаж има двор. Като висяща градина, пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една много богато озеленена фасада, в двата вътрешни двора на болницата. Всички клиники си имат отделно общо фоайе по етажите и от това фоайе се влиза в отделните клиники. По тези ръкави са ече болничните стаи. Много ясна структура, лесна за ориентация, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата към градинката, която я има на всеки етаж", разказва за вътрешното разпределение арх. Дачев.

Инж. Николай Дончев – представляващ ДЗЗД "Детско здраве" коментира във видеото: "Искаме да се обърнем към всички, които имат отношение към детското здравеопазване - към всички - всички имат деца и внуци. Kакто и да го гледаме, да бъдат сигурни, че, ако ни се даде възможност ще построим наистина съвременна детска болница".

"Не се отказваме от проекта. Трябва да ни се даде зелена светлина от държавата. Много работа е свършена. Не искаме детската болница да бъде една пропиляна възможност за всички нас", завършва разказа си пред камера арх. Дачев.

Усилията на специалистите са проектът им да "оживее" възможно най-скоро, защото започването отначало, ще е равно на десет години.

Нова детска болница – сега или след 10 години

Източник: Mediapool
Видео: Brave Stories

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.