Сигнализирай!

Снимки на бедстващи бразилци, търсещи храна сред трупове на животни, предизвикаха огромен скандал (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2021 г.
81
0

Сърцераздирателни снимки на бедстващи бразилци, които бродят през купчина животински трупове за храна, поставиха на дневен ред огромния проблем с гладната криза, която порази най-многолюдната нация в Латинска Америка.

Пандемията от Covid-19, както и стремглаво нарастващата инфлация в страната, хвърли в лишения милиони.

Хаос в Бразилия. Ще оцелее ли Болсонаро?

Снимките са направени в Рио миналата седмица от награждавания фоторепортер Домингос Пейшото. На тях ясно се вижда как група хора ровят из отпадъците в задната част на камион. Той е транспортирал изхвърлени карантии и кости до фабрика, която произвежда храна и сапун за домашни любимци.

"Някои дни… просто искам да плача", каза шофьорът на камиона Хосе Дивино Сантос.

"Преди хората щяха да дойдат и да поискат парче кост за кучетата си. Тези дни те молят за кости, за да си приготвят храна", добави Сантос. Той раздава остатъците на нуждаещите се от Рио.

51-годишна чистачка Дениз да Силва заяви, че трябва да нахрани петте си деца и 12-те внука, които наскоро са загубили партньорите си. "Мина толкова много време, откакто видях малко месо… Толкова съм благодарен за това", каза Силва, говорейки за остатъците от "месо" в камиона.

Снимките, които се появиха на първа страница на списание Extra със заглавие "Бразилия 2021: болката от глада", предизвикаха огромно обществено недоволство в страната.

"Протестът на глада"

Приблизително 19 милиона бразилци гладуват от началото на епидемията от Covid-19, която причини смъртта на 600 000 души в страната. Навсякъде в региона положението е излючително тежко.

Миналата седмица водещ венецуелски университет заяви, че близо 77% от гражданите в Бразилия живеят в крайна бедност. Има "осакатяващ" недостиг на гориво, като през последната година пандемията е довела до допълнителен скок от 10% на цените.

Хиляди протестиращи преминаха в събота по улиците на Рио, възмутени от случващото се. Много от тях обвиниха президента на Бразилия Жаир Болсонаро, а Covid политиката му е критикувана в световен мащаб.

"Това е нечовешко", каза Алекс Фречет, 43-годишен художник. На протеста той носеше една от картините си, на която Болсонаро се смее до три черни деца, които стискат купи, пълни с кости.

Хосе Мануел Барбоса, 63-годишен декоратор от бедните северни покрайнини на Рио, също обвини президента за гладната криза. "Нещата наистина са трудни в момента. Някои хора ядат кости. Други изобщо нямат какво да ядат."

"Това е позор", съгласи се 53 -годишната Роза Мария Ксавие да Силва, която се бори да изхрани осемте си внуци с месечна заплата от 150 реали (около $27).

"Ако това не ви ядосва, ако това не ви трогне, тогава не знам какво ще."

По време на изслушване в Конгреса левият сенатор Умберто Коста каза, че снимките разкриват социалната трагедия, разгръщаща се под Болсонаро. "Безработицата расте. Неравенството расте. Бедността расте. Гладът се върна. Това е, което правителството… направи с нашата страна."

Дори след три десетилетия, документиращи конфликта с наркотиците в Рио и социалните проблеми, фоторепортер Домингос Пейшото каза, че е шокиран от видяното. "Не съм спал от два дни, опитвам се да асимилирам всичко".

"По дяволите, трябва да намерим начини да разкажем тези истории, за да видим дали можем да помогнем по някакъв начин", добави той.
Пейшото каза, че е бил преследван от спомена за един чистач, когото е видял да се усмихва, когато камионът пристигнал, за да сподели разбъркания от червата товар.

"Изглеждаше толкова щастлив … (защото) знаеше, че това означава, че ще има храна на масата още един ден", каза фоторафът и добави: "Не съм направил снимката. Това беше едно от онези изображения, които просто правите с очите си и съхранявате в сърцето си. "

Местен журналист разказа, че е призовал една жена да не консумира изхвърленото месо. А тя му отговорила: "Младежо, или ще ядем това, или ще умрем от глад".

"Това е реалността", каза репортерът. "Ако това не ви ядосва, ако това не ви трогне, тогава не знам какво ще."

Сърцераздирателни снимки на бедстващи бразилци, търсещи храна сред трупове на животни, изправи страната пред огромно обществено недоволство (снимки)

Източник: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.