Сигнализирай!

Джокович се чуди дали да играе на Australian Open заради искането за задължителна ваксинация

Gospodari.com
Gospodari.com
19.10.2021 г.
17
0

Джокович се чуди дали да играе на Australian Open заради искането за задължителна ваксинация

Новак Джокович обяви, че не е сигурен дали ще играе на Australian Open заради изискването на местните власти спортистите да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Водачът в световната ранглиста е против задължителното ваксиниране.

Щатът Виктория, където се намира домакинът на турнира Мелбърн, въведе изискване всички спортисти да бъдат ваксинирани. Пред сръбския вестник "Блиц" Джокович заяви, че не е сигурен дали ще играе в турнира и отказа да отговори на въпрос дали е ваксиниран.

Новак Джокович проговори на български с наша атлетка на Игрите в Токио (видео)

"С тази ситуация все още не знам дали ще отида в Мелбърн. Няма да казвам дали съм ваксиниран или не, защото това е личен въпрос и е неподходящо запитване. В наши дни хората отиват твърде далеч със свободата да задават въпроси и да съдят отделен човек. Каквото и да кажеш - "да, не, може би, обмислям го" - те ще се възползват от това", заяви Джокович.

Australian Open е най-успешният турнир в Големия шлем за сърбина. Джокович има девет титли в Мелбърн и е шампион в последните три издания на турнира.

Джокович се чуди дали да играе на Australian Open заради искането за задължителна ваксинация

"Разбира се, че искам да играя в Австралия, това е най-успешният ми турнир в Големия шлем. Искам да играя, обичам спорта и все ощe съм мотивиран. Следя ситуацията и доколкото разбрах, крайното решение относно ограниченията и изискванията ще бъде взето до две седмици. Вярвам, че ще има много ограничения, както беше и тази година, но се съмнявам да има прекалено много промени. Мениджърът ми е в контакт с австралийската федерация по тенис и ми каза, че те се опитват да подобрят условията за всички, и за ваксинираните, и за тези, които не са", каза още Джокович.

Местните власти

Местните власти обаче съобщиха, че неваксинираните тенисисти и други спортисти най-вероятно няма да получат виза за влизане в Австралия. Премиeрът на щата Виктория Даниел Андрюс заяви, че дори това да се случи, те ще трябва да минат дълга карантина.

"Не мисля, че неваксинираните тенисисти ще получат виза за влизане в страната. Дори и да получат виза, те ще трябва да са под карантина поне две седмици", заяви Андрюс пред медиите.

Попитан специално за Джокович, той повтори мнението си и заяви, че няма да има специални споразумения със спортисти от чужбина: "Не мисля, че човекът, когото визирате, или всеки друг тенисист, всеки голфър или пилот от Формула 1, ще получи виза за влизане в страната, ако не е ваксиниран. Ако бъркам, правителството ще ви съобщи. На вируса не му пука на кое място си в световната ранглиста или колко титли в Големия шлем си спечелил. Това няма никакво значение. Трябва да си ваксиниран, за да пазиш себе си и да пазиш околните."

От първоначалното съобщение на властите не ставаше ясно дали изискването е само за местни спортисти или важи и за влизащите от чужбина. Андрюс заяви, че то е в сила за абсолютно всички, които искат да се състезават в страната, както важи и за други сфери.

"Професионалният спорт е част от списъка с професии, чиито служители трябва да са напълно ваксинирани. Това ще важи в близко време. Няма да окуражаваме хората да не се ваксинират, защото си мислят, че могат да изчакат няколко седмици или месеца. Не можеш да чакаш коронавируса", каза още Андрюс.

Джокович се чуди дали да играе на Australian Open заради искането за задължителна ваксинация

Източник: "Дневник"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.