Сигнализирай!

Първото парламентарно заседание на 47-ото Народно събрание беше открито (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.12.2021 г.
14
0

Първото парламентарно заседание на 47-ото Народно събрание беше открито от депутата от "Има такъв народ" Силви Кирилов.

228 народни представители се регистрираха.

"Днес сме свидетели на необичайна ситуация. Около 2 милиона български граждани са извън страната. Повечето от тях са млади хора - студенти, млади специалисти, натрупали професионален опит и знания. Много съм радостен да видя толкова млади хора в Народното събрание. Вярвам в младите, защото те носят нова енергия" - така той откри заседанието.

Първото парламентарно заседание на 47-ото Народно събрание беше открито (видео)

Кога президентът Радев започва консултации за съставяне на правителство?

"Свободата не е да правиш, каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. Време е да загърбим нашите различия в името на националните и обществени интереси. Да си спомним, че волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не ги правят лесни. Прозрачността и спазването на дадените обещания ще възвърнат доверието в държавността. Народът ни поставя изключително важни и съдбовни задачи", обяви още той.

Народните избраници се заклеха и изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

Кой е Силви Кирилов?

Лекар откри първото заседание на новия парламент - четвърти поред, който ще заседава в условия на пандемия. 70-годишният доайен сред депутатите се оказа урологът д-р Силви Кирилов. През последните години той е най-младият "старейшина" на парламента, комуто се пада честта да бие първия звънец. Това е изискване на Конституцията - тържествената сесия на всяко Народно събрание да се открива от най-възрастния сред народните представители.

Преди доц. Силви Кирилов това беше съратничката му от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която се нае със задачата на достолепните 79 г. Този път обаче тя не можа да влезе в парламента, но щафетата отново се пое от депутат от ИТН.

Преди Зайкова, неизменният доайен, който откриваше поредица от парламенти, беше покойният Стефан Данаилов. Но дори и той, във вече далечната 2013 г., поведе церемонията за старта на 42-то НС на 71-годишна възраст.

Днес Силви Кирилов е най-младият, който ще трябва да напътства депутатите в първия им работен ден.

"Странно ми е, че ще открива НС в качеството на най-възрастен, кара ме да се замисля как годините летят. Но обратният прочит е, че в Народното събрание ще има много млади хора. В тях е бъдещето и надеждата", коментира пред Dir.bg проф. Стефан Константинов.

Именно той, като министър на здравеопазването през 2011 година, кани д-р Силви Кирилов да оглави Изпълнителната агенция по трансплантации. Днес му пожелава здраве и успех.

"Уважавам го, имали сме коректни отношения навремето", спомня си директорът на Онкологията. Описва го като неконфликтен, диалогичен човек, с когото можеш да разговаряш нормално. Точно заради тези му качества го избрал тогава за поста, от който пък го уволни следващият министър на здравеопазването - Десислава Атанасова от ГЕРБ, две години по-късно. Тогава тя се аргументира, че е останала недоволна от работата на д-р Кирилов начело на трансплантациите заради твърде малкия им брой.

Силви Кирилов не е шумен, но и не е известен като човек, който си мълчи - помним, че по време на актуализацията на парите на НЗОК в краткотрайното 46-о НС не спести забележката си, че има риск гласуваните 134 млн. лв. за здраве да бъдат похарчени непрозрачно, ако се остави възможността Надзорният съвет да ги разпредели по свое усмотрение.

Точно две седмици, след като бие първия звънец за новите депутати, доц. Кирилов ще посрещне и 71-я си рожден ден.

Преди това обаче ще чуем и в какво ще ориса новите депутати - едва ли орисията му ще е белязана с толкова емоция, колкото тази на Стефан Данаилов и Мика Зайкова, но със сигурност ще е обърната към повече дела, прагматичен тон и диалогичност в пленарната зала. И към повече грижа за здраве. 

Първото парламентарно заседание на 47-ото Народно събрание беше открито

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.