Сигнализирай!

Екатерина Велика е била сред първите защитници на ваксините срещу болести (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.12.2021 г.
29
0

Владетелката Екатерина Велика е сред първите защитници на ваксините срещу болести. Това се доказва от писмо, което ще бъде пуснато на търг тази седмица.

Първи два случая на Омикрон в Румъния

Владетелката Екатерина Велика е сред първите защитници на ваксините срещу болести. Това се доказва от писмо, което ще бъде пуснато на търг тази седмица.
Факсимиле от писмото, което е доказателство за това, че Екатерина Велика е била привърженик на ваксинацията срещу едра шарка.

Писмото дава поглед върху загрижеността на императрицата за епидемията от едра шарка, която опустошава Европа по това време. В кореспонденция с офицер от руската армия от 20 април 1787 г. тя пише за спешността на защитата на населението от едра шарка с помощта на техника, която сега се счита за предшественик на ваксинацията.

"Граф Пьотр Александрович, наред с другите задължения на поверените на вас управителни съвети в провинциите, едно от най-важните трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу едра шарка, която, както знаем, причинява голяма вреда, особено сред обикновените хора", пише Екатерина Велика.

"Такава инокулация (предшественик на ваксинацията - бел. ред.) трябва да е обичайна навсякъде и сега е още по-лесно да се случи, тъй като има лекари или медицински служители в почти всички области и не изисква огромни разходи", допълва текстът.

Писмото, заедно с портрета на Екатерина Велика от руския художник Дмитрий Левицки, ще бъде пуснато за продажба в сряда. Заедно артикулите се оценяват на стойност между 1 милион до 1,6 милиона долара. Смята се, че императрицата е първият човек в Русия, ваксиниран срещу едра шарка.

Методът на инокулация по това време, известен като вариолация, би се считал за доста опасен според днешните стандарти. Това включвало вземане на материал от пустулите на заразен пациент с едра шарка и вкарването му в тялото на друг човек - умишлено заразяване с лека форма на болестта. Около 2% от хората, които са били инокулирани по този начин, са починали от болестта, но тя е приета в цяла Европа, тъй като процентът на смъртност от естествено срещаща се едра шарка е дори по-висок.

Подобна процедура е била извършена на императорското семейство, твърдят историците.

Източник: CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.