Сигнализирай!

Бунтовете в Казахстан доведоха до значителен спад в цената на биткойна

Gospodari.com
Gospodari.com
07.01.2022 г.
21
0

Бунтовете в Казахстан доведоха до значителен спад в цената на биткойна. Протестите в Казахстан, при които десетки хора загинаха при сблъсъци с полицията, доведоха и до този изненадващ ефект. 

Причината - властите решиха да спрат достъпа до интернет на територията на цялата държава в опита си да попречат на организаторите на бунтовете, предава Булевард България

Кръв се лее по улиците на Казахстан: какво точно се случва?

Най-големият телекомуникационен оператор е прекъснал онлайн-връзката по заповед на президента Касим-Жомарт Токаев на 5 януари. Липсата на интернет свързаност спира достъпа на копачите на биткойн до мрежата на криптовалутата.

Кръв се лее по улиците на Казахстан: какво точно се случва?

Според Fortune - 12% от глобалния хешрейт на биткойн (показател за изчислителна мощ на секунда, или копаенето и верифицирането на транзакциите) е изчезнал след въвеждането на ограничителната мярка срещу протестиращите в страната. Анализатори очакват, че в рамките на 24-часов период спадът може да отбележи още по-голяма стойност - до 18%. 

https://twitter.com/lawmaster/status/1478764142957846531

На 5 януари биткойн е загубил 6% от цената си, падайки до 43 670 долара, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. В ранните часове на 6 януари валутата стига до ниво от 42 817,60 долара, преди да започне да възстановява стойността си постепенно. 

Цената на биткойна отбеляза нов драматичен спад днес

Бунтовете в Казахстан доведоха до значителен спад в цената на биткойна

През 2021 г. Казахстан се оказа втората страна в света по добив на биткойн след Съединените щати, след като съседен Китай забрани производството на криптовалута на своя територия и принуди много от "копачите" да намерят ново място за бизнеса си. 

Цената на биткойна се срина рязко след наложени рестрикции от страна на Китай

Казахстан привлече голяма част от тях благодарение на ниските цени на тока. 70% от електричеството в страната се произвежда от въглищни централи - някои от тях все още използват най-старите и замърсяващи технологии в индустрията.

Към есента на 2021 г. държавата започна да изпада в енергийна криза. Блумбърг посочва, че през октомври две от мощностите на най-голямата централа с общ капацитет от 1000 мегавата са спрени за ремонт, ограничавайки 5% от електроснабдяването на цялата страна.

В същото време - консумацията на ток нараства значително заради увеличаващото се производство на биткойн. В края на 2021 правителството обяви, че ще въведе лимит за електроснабдяване на лицензираните производствени бази за биткойн, за да не допусне дефицит на тока и режим за цялото население. 

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан (видео)

Подобна криза настъпва и в Китай преди забраната, когато една от въглищните мини в Синдзян се наводни, доведе до проблеми с производството на ток в провинцията и съответно - до спад на глобалния хешрейт на биткойн с 1/3. 

Резултатът от спирането на интернет в Казахстан показва и реалната позиция на страната в производството на криптовалутата - но и екологичните последствия от този бизнес. 

Бунтовете в Казахстан доведоха до значителен спад в цената на биткойна

Източник: Булевард България

Снимки слайд: Unsplash

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.