Сигнализирай!

Намаляват валидността на зелените сертификати за пътуване в ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
18
0

Европейските цифрови Covid сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирани от NOVA.

Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови Covid сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза.

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност

Тези нови правила важат за всички държави членки и са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност. От МЗ отбелязват, че посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.

Намаляват валидността на зелените сертификати за пътуване в ЕС

Справка в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.

Те могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

Тези, които нямат поставен бустер, от 1-ви февруари ще трябва да пътуват извън страната с PCR тест или доказателство за преболедуване на Covid -19 в последната една година.

Срокът на валидност на сертификатите след имунизация няма да бъде отбелязван в документа - както и досега. От 1 февруари обаче ще бъдат адаптирани мобилните приложения за проверка. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 270 дни, приложението ще изпише, че сертификатът е изтекъл.

Европейската комисия промени правилата в края на миналата година, заради големите различия в срока на валидност на сертификатите в отделните държави.

Колко дълго ще важат сертификатите за хора с бустерна доза при пътуване в ЕС

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.