Сигнализирай!

Ами ако Путин изгуби тази война?

Gospodari.com
Gospodari.com
07.03.2022 г.
26
0

Не виждам как Путин може да спечели тази война. Не и срещу такъв умен и решителен противник. Дори да превземе и задържи някаква територия, той ще е начело на една държава, презирана от целия свят, пише Deutsche Welle.

Преди седмица си позволих да задам немислимия тогава въпрос: „Ами ако Киев не падне?”. В политиката, както казваше Харолд Уилсън, една седмица е много време. А войната, както помним от Клаузевиц, е продължение на политиката с други средства.

Русия публикува списък с неприятелски държави

Тази седмица мина и в момента задавам очевидния следващ въпрос: „Ами ако Путин изгуби тази война?”.

Както при първия ми въпрос, така и при този, не хвърлям във въздуха случайни хрумвания. Появиха се обстоятелства, които правят този въпрос резонен и логичен.

Преди няколко дни украинският президент Зеленски намекна, че през цялото време, далеч преди войната да започне, украинците са знаели какво и къде да очакват и са се подготвили, доколкото са могли. В първите два-три дни такава подготовка не беше особено видима. Но след това започнаха да се трупат доказателства, предимно косвени, но многобройни, че украинците знаят по-добре, какво правят, отколкото изглежда отстрани.

Одеса обяви тревога

Руската конвенционална офанзива затъва

Оставам настрана съвършената им информационна кампания, която веднага изтри от лицето на земята путинската пропаганда и превърна Зеленски в световна звезда с размерите на Елвис. Това ще го преподавам на студентите си. Да погледнем военно-стратегическото положение.

Украинците очевидно не са нито планирали, нито пък провеждат конвенционална отбранителна кампания. Правят нещо съвсем новаторско – според един американски о.з. генерал, “творческо” – но като че ли го правят доста успешно. И това е една от причините конвенционалната руска офанзива да затъва.

Най-близкото обкръжение на Путин или кой ръководи войнатa

Тия дни останах поразен от две събития на бойното поле. Първото: 60-километровият руски военен конвой, който дни наред необяснимо защо стои на едно и също място, вместо да напредва към Киев. Машините не са затънали в калта, защото са на асфалт. Но не мърдат. Външните военни анализатори се лутат в догадки. Най-близо до истината изглежда хипотезата, че колоната е станала жертва на типичното руско нехайство, развихрило се до невиждани размери по време на нехайното управление на Путин: липса на ясна цел, липса на елементарна организация, липса на подготовка на личния състав за операцията, липса на гориво, липса на храна, липса на изправни машини, липса на мотивация и липса на компетентно командване.

Ами ако Путин изгуби тази война?
Украинците знаят какво правят

Второто събитие е свързано с първото: украински снайперисти унищожиха трима висши руски генерали, отишли (според откъслечни данни) към колоната, за да се опитат да я размърдат.

Зеленски: Няма да простим и няма да забравим

Това мирише на огромна по мащаби засада, организирана от украинците. Ако приемем, че те знаят какво правят, планът е ясен. Знаели са до какво ще доведе руското нехайство. Също, и че след няколкодневно висене на колоната на едно място руските генерали ще се ядосат, ще изпълзят от командните си пунктове далеч в тила и ще се запътят към предни позиции, ставайки видими. И украинците просто са ги чакали.

Ако това е така, значи украинската отбранителна стратегия е наистина творческа. Основана е върху поредица от психологически залози, върху които са заложили съдбата на държавата си.

За света на Путин

Ще се превърне ли Русия във военна диктатура?

Залог първи: светът на Путин. Кремълският автократ от едно десетилетие не излиза из света, не се среща с хора, живее в самоизолация и допуска до себе си единствено лакеи, които да му казват онова, което той иска да чуе. Изводът от това положение го знае всеки историк: диктаторите в крайна сметка падат жертва на собствената си пропаганда. Приемат за истина лъжите, които сами са си измислили. И следователно непрекъснато се спъват и падат по нос, когато се окажат въвлечени в реалния свят.

За украинската душевност

Втори: душевността на украинците. Путин си е внушавал, че украинското население ще посрещне неговите войски като освободители и ще подкрепи инсталирано от него правителство, и е планирал военната си офанзива по съответния начин. А именно – онова, което видяхме в първите дни: бърз пробив с мобилни сили, светкавично превземане на новата (Киев) и старата (Харков) столица и поставянето на света пред свършен факт. Какви санкции, би питал той Запада с невинна физиономия, след като старата нацистка Украйна вече не съществува, а новата ми е съюзник?

Украйна предлага по 40 000 евро на руснаци, които захвърлят оръжието

Явно украинците са знаели този план и са заложили на това, че украинският народ, шокиращо за Путин, ще се съпротивлява до последния човек. Това е огромен риск, тъй като, ако украинските власти не бяха разчели правилно собствения си народ, досега щяха да са смачкани. Да заложиш всичко на вяра в народа си... Аз не бих поел същия риск по отношение на моя народ...

За духа на нападателите

И трети: духът на нападателите. Положението тук го видяхме в първите часове на войната. Великите и непобедими руски воини се оказаха съвършено неопитни, гладни, неорганизирани, необучени, зле въоръжени, зле оборудвани и зле предвождани сополанковци в прекалено големи униформи и разпадащи се в кишата обувки, които плачат и не знаят какво търсят в Украйна. Или, както тия дни писа украинският блогър и анализатор Олексий Арестович, „руската армия не е силна; тя е просто много дълга”.

Какво представлява Запорожката АЕЦ, овладяна от руснаците?

Този залог също е огромен риск. Допуснали са, че състоянието на разпад и некомпетентност, в което от години се намира руското общество, е състоянието и на руската армия.

Събирайки трите залога виждаме онова, което виждаме. Първо, остри контраатаки на бойното поле с избягването на класически битки. Унищожават бронираните колони още докато те се движат в походен строй, преди да са се разгърнали в боен ред. Тази тактика произлиза от елементарния факт, че украинската армия и авиация е в пъти по-малка от руската и, ако се яви на класическа битка в полето, ще бъде пометена. Второ – съсредоточаване на усилието в населените места. Именно тази тактика приема, че духът на населението ще превърне войната в народна и така ще я изведе вън от обсега на руската офанзивна стратегия.

Путин: Действията на руската армия в Украйна са геройство

В името на солидарността

Украинците направиха и четвърти залог, не по-малко рисков от първите три. Заложиха на събуждането на отбранителните рефлекси на демократичния Запад. Преди седмица аз не бих направил това – не и след като две десетилетия съм слушал мънкане откъм Европа и САЩ, че Путин е „прагматик” и не е опасен, че отношенията с Русия са „просто бизнес” и подобни недостойни брътвежи. Украинците обаче поеха риска да заложат главите си върху допускането, че след като Путин отприщи истинска война в Европа, то Западът ще направи онова, което направи срещу Хитлер: ще се ядоса, обедини и мобилизира за отпор. Хитлер, знаем днес от документи, изобщо не е очаквал да се изправи пред единен демократичен фронт. Путин – също. И двамата смятат демократичните страни за страхливи женчовци. А украинците заложиха на спомен отпреди 70 години, че това не е така.

Трудни преговори: Русия и Украйна се споразумяха само за хуманитарни коридори

Има и още нещо, което помага на украинците да печелят, а на Путин – да губи тази война. Това нещо е толкова неочаквано, че дори интелигентните украинци едва ли са го предвиждали. А именно: под натиска на войната процесът на глобализация роди глобална общност. Вижте списъка на компаниите, които отрязаха Русия. Не са инструменти на правителствата си и не изпълняват държавни заповеди. Те, компаниите, вземат тези мерки доброволно. Те отрязват Русия с пълното съзнание, че ще загубят пари. Но те решават да се лишат от печалби в името на солидарността: глобалните компании придобиха поведението на активни граждани, застанали заедно срещу тиранията.

Наказателният съд в Хага започва разследване за военни престъпления на Русия в Украйна

Не виждам как Путин може да спечели тази война.

Не и срещу такъв умен и решителен противник на бойното поле, не и срещу целия свят, включително – търговския. Дори да превземе и задържи някаква територия, той ще е начело на една държава, презирана от целия свят и бързо отплуваща към онази „външна тъма”, в която (според Евангелието от Матей) има само „огромен плач и скърцане със зъби”.

Ами ако Путин изгуби тази война?

Източник: Deutsche Welle

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.