Сигнализирай!

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ, "Газпром" поиска да плащаме в рубли

Gospodari.com
Gospodari.com
03.04.2022 г.
22
0

Литва, Латвия и Естония станаха първите държави в ЕС, които като реакция на войната в Украйна се отказват напълно от вноса на руски газ, пише "Сега".

"Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи". Това се казва в съобщение на латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП. На първо време трите републики ще ползват резерви в подземно газово хранилище в Латвия.

Путин: „Неприятелските“ страни ще ни плащат за газ само в рубли

"Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви и министърът на енергетиката на Литва Дайниус Крейвис.

https://twitter.com/LitdelNATO/status/699545616997871617?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E699545616997871617%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.iframe.ly%2Fapi%2Fiframe%3Fcard%3Dsmallurl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Flitdelnato2Fstatus2F6995456169978716173Fs3D2126t3DQH1R0BgEz_BNvnOJiX_YJgkey%3Da055e2b2bd8ad68567c9e6f5cba3f81av%3D1app%3D1

По този начин малката държава иска даде пример на по-големите, че не бива да се поддават на шантажите на Кремъл. Дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта. Руският газ е заменен от втечнен, който се доставя в града Клайпеда от кораб - терминал, носещ името "Независимост":

Литва заяви още през февруари, че е готова с различни варианти при ескалация на кризата и не се притеснява от проблеми с газа. Миналата година Русия осигуряваше 38% от суровината. А през настоящия януари делът бе сведен до незначителен.

Корабът "Независимост" стартира дейност още през 2014 г. Литва разработи и концепция да се превърне в регионален пункт за внос на втечнен газ. Основната част от вноса е американски, а доставяният капацитет през Клайпеда може да задоволява целогодишното потребление на страната.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва.

"Газпром" официално поиска да плащаме газа в рубли

В петък вечер България е получила официално искане от страна на "Газпром експорт" да плаща газа в рубли. Това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира той.
Загубите от забавянето на интерконектора може да станат 1,5 млн. на ден
Булфото

"Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим", допълни още Николов.

Преди няколко дни вицепремиерът Асен Василев обяви, че България няма да плаща газа в рубли. "Имаме си договор, който се спазва", обяви той преди седмица.

Нови правила за търговия с природен газ oт Русия от днес (видео)

Преди това изявление обаче от правителството твърдяха, че няма проблем да плащаме в рубли, припомнят от "Сега". "У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в руски рубли, така че доставките за следващите месеци не са застрашени", обясняваше тогава енергийният министър.

Премиерът Кирил Петков пък определи това като "технически въпрос", който не е от голямо значение.

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ, "Газпром" поиска да плащаме в рубли

Източник: "Сега"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.