Сигнализирай!

Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип

Gospodari.com
Gospodari.com
13.04.2022 г.
20
0

Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип. На първо място в тази статистика са скандинавските държави. Това съобщи д-р Милен Бонев, цитиран от Dir.bg, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на "Аджибадем Сити клиник" на конференцията "Разработване на пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община" за период 2022 -2050 г.

Организатор на инициативата е фондация "Първите три минути". Тя се осъществява по проект с финансовата подкрепа на Столичната община, в рамките на програма "Европа" 2021. Проектът беше представен от проф. д-р Иво Петров - общински съветник и национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология - в присъствието на председателя на СОС Георги Георгиев и директора на Столичния инспекторат Ивайло Иванов.

Д-р Милен Бонев каза, че в Европа 56% от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели. При 28% от случаите са използвани автоматизирани външни дефибрилатори. Общо 75 процента от европейските държави имат регистър за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, информира специалистът.

Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип
Булфото

Той допълни, че средно за Европа времето за извършване на първата дефибрилация от медицински екип е 11 минути, като след третата минута вероятността за оцеляване е много малка.

В 29 държави се събират данни за внезапните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, посочи Бонев. Проучвания показват, че използването на дефибрилатор при сърдечен арест покачва преживяемостта с 49 до 75%, съобщи той.

Бонев обясни, че подвижният дефибрилатор представлява автоматична система, която разпознава животозастрашаващи аритмии и е разработен за хора, които нямат медицинско образование. Апаратът е компактен, лесен за употреба и е подходящ за поставяне на всякакви места. Той подава гласови команди, които инструктират ползвателя за стъпките, които трябва да предприеме, използвайки апарата, каза д-р Милен Бонев.

Проф. Иво Петров отбеляза, че програмата за ранна дефибрилация е една огромна отговорност и мисия на различни медицински специалисти. По думите му, се работи по създаването на национален съвет по кардио-пулмонална ресуцитация, което представлява извършване на сърдечен масаж и изкуствена вентилация. Петров добави, че 60 процента от общата смъртност у нас е в резултат от сърдечно-съдови заболявания.

Марияна Манушева, председател на фондация "Първите три минути", посочи, че по проекта на Столичната община ще бъдат проучени успешните практики по дефибрилация в Европа и света и интегриране на отделните стъпки в рамките на дългосрочната стратегия за развитие на София до 2050 година.

Първата крачка е онлайн и практическо обучение на служители на общинската администрация, като до момента в Столичния инспекторат са обучени общо 48 служители.

Манушева призова в обученията да се включат и други институции в София. Тя съобщи, че до момента в столицата има поставени около 400-500 подвижни дефибрилатори, предимно в корпоративния сектор.

Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.