Сигнализирай!

Турция блокира Швеция и Финладния по пътя им към НАТО

Gospodari.com
Gospodari.com
19.05.2022 г.
24
0

Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Новината потвърди късно снощи за ДПА източник от алианса, цитиран от Dir.bg. По тази причина Северноатлантическият съвет (управляващият орган на НАТО) не е в състояние да започне незабавно процедурата.

Анкара обаче намекна, че може и да вдигне ветото, ако опасенията ѝ бъдат разсеяни. 

Финландия и Швеция подадоха заедно молби за членство в НАТО

В сряда правителствата в Стокхолм и Хелзинки подадоха чрез видеовръзка пред генералния секретар Йенс Столтенберг своите официални заявления за членство. Столтенберг каза, че алиансът ще разгледа заявленията възможно най-бързо. Все пак обаче подчерта, че ще трябва да бъдат отчетени интересите на всички страни членки.

iStock

По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не може да се съгласи с предложеното разширяване на НАТО. Причината - то ще подкопае вътрешната сигурност на пакта. Той повтори твърденията на турското правителство, че Швеция и Финландия на практика подпомагат тероризма чрез подкрепата си за Кюрдската работническа партия (ПКК) и Кюрдските сили за народна самоотбрана (КСНС).

Турция смята тези две групировки за терористични. Възприема ги като заплаха за своята национална сигурност, а турската армия често влиза в стълкновения с техния бойци по границата със Сирия и Ирак. САЩ обаче са приели КСНС за свой съюзник в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", посочи ДПА.

Турция блокира Швеция и Финоладния по пътя към НАТО

Източник: Dir.bg

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.