Сигнализирай!

Появиха се случаи на рядко за Европа инфекциозно заболяване

Gospodari.com
Gospodari.com
19.05.2022 г.
19
0

Във Великобритания е регистрирано рядко инфекциозно заболяване -"Маймунска шарка". За 10 дни случаите на Острова вече са седем, първият е от 7 май, предава bTV.

Съобщения за потвърдени случаи има и в Испания и Португалия.

iStock

Заболяването при хора е идентифицирано за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни. Спорадичните случаи на заразени в Европа са били сред хора, които са пътували скоро до Африка. Към момента липсва официална информация за регистрираните случаи. Ясно е, че те са сред мъже, които не са пътували в чужбина, именно заради това специалистите търсят друга причина за разпространението.

„Маймунската шарка“ е роднина на едрата шарка - заболяване, което е ликвидирано през 1980 г., но е по-малко предавано, причинява по-леки симптоми и е по-малко смъртоносно.

Симптомите обикновено започват с комбинация от треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане, изтощение и подути лимфни възли. След треска основната характеристика на „маймунската шарка“ е много неприятен обрив, който има тенденция да се развие един до три дни по-късно. Често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.

Въпреки че вече има съобщения за подобни случаи в Испания и Португалия, от британското здравно ведомство подчертават, че рискът за обществото остава много малък, тъй като вирусът не се разпространява лесно между хората.

Появиха се случаи на рядко за Европа инфекциозно заболяване

Източник: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.