Сигнализирай!

Сенатът одобри помощ за Украйна от 40 милиарда долара

Gospodari.com
Gospodari.com
20.05.2022 г.
23
0

Сенатът на САЩ одобри отпускането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предадоха световните агенции.

Законопроектът за помощта бе приет с мнозинство от 86 гласа "за" срещу 11 "против".

Какво представлява “заем-наем” – новият закон на САЩ в помощ на Украйна?

Медиите припомнят, че миналата седмица приемането на мярката е било блокирано от сенатор на Републиканската партия. А сега в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската. Гласовете против са от привърженици на изолационисткия дневен ред на бившия президент Доналд Тръмп.

"Помощта идва. Това е наистина важна помощ. Такава, която може да гарантира, че украинците ще победят", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.

От своя страна лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е твърд поддръжник на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си. Той заяви, че поражение на Украйна ще застраши търговските партньори на Америка в Европа, ще повиши разходите на САЩ за поддържане на сигурността там и ще поощри автократите в Китай и на други места да заграбват територия в регионите си.

Законопроектът за помощта за Украйна беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с 368 гласа "за" срещу 57 "против".

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност.

Високопоставен сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски благодари на американския Сенат за помощта, допълва bTV.

"Уверено и стратегически вървим към победата. Благодарим на нашите съюзници", заяви в публикация в интернет началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак броени минути след гласуването в Сената. 

Източник: в. Сега, bTV

Сенатът одобри помощ за Украйна от 40 милиарда долара

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.