Сигнализирай!

Близо 80-годишният "Колумбийски Тръмп" изненада на изборите за президент на страната (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2022 г.
27
0

Близо 80-годишният "Колумбийски Тръмп" изненада на изборите за президент на страната, пише Dir.bg.

Родолфо Ернандес изтласка от надпреварата традиционната десница и на 19 юни ще се бори на втори тур с левия опозиционер Густаво Петро, който води на първия тур с голяма преднина.

Популистка риторика

Риторика с популистки акценти, често пъти стигащи до крайност и понякога вулгарни, главно по проблема с корупцията са инструментите, с които той печели гласове.

Ернандес предлага всевъзможни мерки, като например затварянето на колумбийските посолства по света. Спестените средства от това ще допринесат за погасяване на студентските заеми в страната. Ернандес иска и всички колумбийци да бъдат задължени поне веднъж да отидат на море.

Първа задача на правителството му, ако той бъде избран за президент, ще е да възстанови отношенията със съседна Венецуела. Същевременно той заплашва да експулсира стотиците хиляди мигранти с неуредено положение.

"Той извлича изгода от всичко, от това, че на хората им е втръснало от традиционната политическа класа, общува на базово ниво, използва фамилиарен език (. . .) и явно изпада в популизъм", обяснява за АФП Анхела Ретберг, която преподава политически науки в Университета на Андите.

Още от вечерта, когато се класира за втори тур, този самопровъзгласен "крал на ТикТок" и на социалните мрежи започна да получава поздравления от видни личности в десницата, които вече се осланят на него с надеждата, че той ще възпре възхода към властта на Петро.

Ернандес е забогатял от сделки с недвижими имоти в родния си град Пиедекуеста

В края на 2015 г. той бе избран за кмет на съседния град Букараманга. По време на мандата си (2016-2019 г.) той се прочу и в останалата част от страната с ежеседмични включвания на живо във Фейсбук. Беше водеща фигура в новините и заради публичните си разправии с общински съветници, които наричаше "плъхове" и "корумпирани крадци".

Колумбия екстрадира в САЩ един от най-издирваните наркобосове (видео и снимки)

Днес един от лозунгите в кампанията на Ернандес е "Да зашлевим шамар на корупцията"

Но и самият Ернандес бе упрекван, че по време на кметския си мандат е облагодетелствал фирма, свързана с неговия син Луис Карлос. А като бизнесмен той е бил близък до политическата класа, която се заклева днес да изкорени.

Ернандес е известен и с това, че преди няколко години той изрази възхищението си, както той каза, от "германския мислител Адолф Хитлер". Но после той се извини, уверявайки, че всъщност е объркал имената и е искал да каже "мислителя Алберт Айнщайн".

Сравнението с Доналд Тръмп

Сравнението на Ернандес с Доналд Тръмп е неизбежно и колумбийската преса без притеснение го прави. Доайенът сред кандидат-президентите в Колумбия има навика рязко да сменя настроенията и нагласите си.

Доналд Тръмп определи като “гениални” действията на Путин

Само допреди седмици той гледаше положително на хидравличния фракинг в петролната индустрия. А също и на използването на глифозат за унищожаване на насажденията от кока. Най-накрая обаче той промени мнението си.

Близо 80-годишният "Колумбийски Тръмп" изненада на изборите за президент на страната

Източник: Dir.bg

Видео: DW

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.