Сигнализирай!

Правосъдното министерство изготви механизъм за разследване на главния прокурор

Gospodari.com
Gospodari.com
20.07.2022 г.
19
0

Правосъдното министерство представи пакет от законови промени, които предвиждат механизми за разследване и за отстраняване на главния прокурор. И още - забрана за прокурори да разпространяват разследвания, в които са използвани СРС, съдебен контрол за откази на държавното обвинение да образуват дела, изключването на прокурори и следователи от парламентарната квота на ВСС. Предлаганите проектоизменения са в НПК, закона за съдебната власт, НК, пише "Сега".

Най-важни сред променитe са тези, свързани с отключване на възможността за обективно разследване на главния прокурор, както за неговото временно отстраняване, докато тече процесът.

ВСС реши: Иван Гешев остава главен прокурор

С приемането на тези правила са обвързани и бъдещите плащания от ЕС за България.
Булфото

Предлага се главният прокурор да бъде разследван от съдия. За целта Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще одобрява списък със съдии от самата колегия и/или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища. Именно от този списък на случаен принцип ще се избира съдия, който да разследва главния прокурор, когато има законен повод за започване на разследване срещу него.

“Договорът на Бориславова”: какво всъщност иска Иван Гешев

След това въпросният наказателен съдия ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

В този случай прокурорската колегия на ВСС няма да има право на преценка.

Върху действията на разследващия ще има само съдебен контрол. А не и контрол от прокуратурата. Разследването ще се прави от полицай, а не от следовател.

Предвидена е и процедура за временното отстраняване от длъжност на главния прокурор, когато той вече е обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Прокурорът по разследването ще внася мотивирано искане в Пленума на ВСС за временното отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Правосъдното министерство изготви механизъм за разследване на главния прокурор. Правосъдното министерство изготви механизъм за разследване на главния прокурор

Повече по темата четете на "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.