Сигнализирай!

Тъмни улици, кратки душове - как Германия се учи да пести енергия?

Gospodari.com
Gospodari.com
31.07.2022 г.
22
0

Тъмни улици, кратки душове - как Германия се учи да пести енергия? Отговор дава материал на Дневник.

Летните нощи в богатия баварски град Аугсбург тази година са зловещо тъмни и тихи. Фасадите на историческите сгради не са осветени, уличните светлини са приглушени и повечето фонтани не работят .

Аугсбург е сред многото градове в Германия, които са въвели редица мерки за спестяване на енергия от началото на руската инвазия в Украйна. Тя доведе до скок на цените на петрола и газа и предизвика криза с разходите за живот. Прочетете цялата история

В цяла Европа страните търсят начини да намалят потреблението на енергия и да запълнят запасите си от газ в отговор на по-ниските доставки на руски газ и в подготовка за възможно пълно спиране.

Германия, като една от страните, които са най-силно зависими от руския газ, води с национална кампания за спестяване на газ. Целта е най-голямата икономика в Европа да има достатъчно, за да премине през зимата. Но енергийни експерти казват, че са необходими допълнителни мерки за постигане на енергийна сигурност.

Кметът на Аугсбург Ева Вебер каза пред "Ройтерс", че сметките за енергия на града тази година се очаква да бъдат почти двойно по-високи от миналогодишните разходи от около 15.9 милиона евро.

"Искаме да покажем на гражданите на Аугсбург, че може да сме изправени пред наистина трудни времена... Всички ние трябва наистина да пестим енергия", каза Вебер.

И още мерки

Градът също понижи температурата в обществените си басейни и проверява кои светофари може да изключи. Подобно на други градове, тук обмислят ограничаване на отоплението в обществените сгради.

Около половината от германските домакинства разчитат на газ за своето отопление. Около 13% от електричеството се получава от изкопаеми горива. Газът представлява и една трета от енергията на индустрията. През последните години половината от този газ идва от Русия.

Министерството на икономиката на Германия се стреми да запълни своите газови хранилища преди зимата, когато търсенето обикновено нараства. Търсят се и нови алтернативни газови източници, като плаващи терминали за течен природен газ.

Всеки газ, спестен сега, може да помогне да постигнем целта, казва правителството. То активира отново електроцентралите, работещи с въглища. Целта му е да премине към търгове за газ, за да насърчи промишлените потребители да пестят. Министерството на икономиката също така стартира кампания миналия месец, призоваваща гражданите да вземат по-бързо душове, да увеличат температурата в хладилника си с 1 градус и да изолират по-добре дома си.

"Допълнително намалих значително времето си за вземане на душ". Това каза министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените. Той обяви по-обвързващи мерки миналия четвъртък, включително забрана за отопление на плувни басейни в частни домове.

Увеличаването на цените до 10 пъти за нови крайни потребители вече е стимулирало спестяването на енергия, каза Торстен Ленк от Agora Energiewende. Тези, които все още са на стари едно- или двугодишни договори, все още не са почувствали ефекта.

Частните наемодатели се притесняват от прекомерно високите сметки в края на годината за допълнителни разходи за енергия от наемателите, които те може да не са в състояние да платят. Поради това най-големият наемодател на жилищни имоти в Германия Vonovia заяви, че ще намали отоплението за наемателите в много от своите апартаменти през нощта.

Испанският премиер се обяви против вратовръзките – хабяли енергия

"На път да спестим достатъчно енергия, но все още не сме го постигнали", каза Ленк.

Коригирано спрямо температурните разлики, потреблението на газ е с 6.4% по-малко през първите пет месеца на годината и с 10.8% по-малко през май, според германската асоциация за енергийна индустрия BDEW.

Европейският съюз каза на държавите-членки, да намалят потреблението на газ с 15% до март. Но това е средно. Германия трябва да намали потреблението си с 30%, като се има предвид зависимостта ѝ от газ. Това каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в центъра за анализи Bruegel.

"Политиците не обичат да искат от хората да се жертват и отложиха това, защото все още искаха да вярват, че Русия може да не играе твърде много с газа", каза той. "Но сега ще трябва да го сторят... в противен случай Европа просто ще трябва да затвори фабрики, понеже не може да ограничи газа за семействата."

Планът за извънредни ситуации на Германия дава приоритет на газа за домакинствата и критично важни институции като болниците, докато индустрията ще бъде първата, която ще се изправи пред ограничения.

Въпреки това в цяла Германия нервните граждани се запасяват с дърва за камини или електрически нагреватели в отговор на нарастващите цени и за да се подготвят за най-лошия сценарий през зимата, когато температурите могат да паднат до минус 20 градуса.

"Търсенето на дървесина се е повишило със 100%", каза Олеся Бройер. "Сроковете ни за доставка преминаха от две седмици на два месеца".

Hornbach - верига магазини "направи си сам" с 98 обекта в Германия, каза, че продажбите на различни видове горива и нагреватели, както и на изолационни материали и слънчеви модули са започнали бързо да растат още миналия ноември, както и отново след нахлуването на Русия в Украйна.

"Това беше продиктувано първо от нарастващите цени на енергията... А също и от желанието на клиентите да бъдат автономни и подготвени за извънредни ситуации". Това каза говорителят Флориан Пройс, отбелязвайки, че потребителите на други европейски пазари не се държат по същия начин.

Някои градове планират да отворят "топли пространства". Там бездомните или тези, които не могат да си позволят отопление, да избягат от зимния студ.

"Имаме енергийна криза, която трябва да бъде разрешена като общество", каза жителят на Аугсбург Кристоф Клайне-Венекате. "И ако (справянето с това) е свързано с такива неща като изключване осветяването на сгради, можем да се справим лесно."

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.