Сигнализирай!

Международни организации с остра реакция срещу проектозакона за "чуждестранните агенти"

Gospodari.com
Gospodari.com
23.11.2022 г.
16
0

Международни организации с остра реакция срещу проектозакона за "чуждестранните агенти".

Това става ясно от становище, подкрепено от пет журналистически съюза, цитирано от "Дневник". То бе разпространено, след като от "Възраждане" внесоха в парламента проект на закон, атакуващ медии и непревителствени организации с финансиране от чужбина.

"Проектозаконът е разработен от проруската партия "Възраждане", която на последните избори стана четвъртата по големина фракция в парламента и в момента води преговори за съставяне на коалиционно правителство, пише в становището. Въпреки че приемането на закона в сегашната политическа обстановка е съмнително, той все пак представлява сериозна заплаха за свободата на медиите, която Европейската комисия трябва да следи отблизо." Това се казва в позицията на Световния прес институт, разпространена до медиите в България.

Законът за чуждестранните агенти

Проектът на "Закон за регистрация на чуждестранните агенти" беше представен от "Възраждане" на 2 ноември. Законът би трябвало да задължи всяка медия, която получава над 1000 лв. годишно от чуждестранен източник, да се регистрира като "чуждестранен агент". Сред лицата, които ще бъдат считани за "чуждестранни агенти", ще бъдат основателите, управителите, служителите, собствениците, партньорите и акционерите в дадена частна медия.

Как “Възраждане” и Русия излъгаха, че преписват американски закон за чуждите агенти? (Коментарът на “Господарите”)

Въпреки че законопроектът засега е в застой, предложението трябва да предизвика тревога, предвид приликите с прословутия руски "Закон за чуждестранните агенти". Неговото действие доведе до блокирането на малкото останали независими медии и неправителствени организации в Русия.

Опитът на Костадинов да изгони медии от пресконференцията на "Възраждане"

В позицията се отбелязва и моментът, в който законът бе входиран в парламента. Това се случи около месец, след като лидерът на "Възраждане" опита да изгони представителите на четири медии от пресконференция след изборите на 2 октомври.

И четирите медии се финансират отчасти с грантове от САЩ. Но са широко разглеждани като професионални и независими източници на новини в България."

Костадинов опита да изгони недудобни медии от пресконференция (видео)

Нарушава правото на Европейския съюз

"Всички усилия за прилагане на подобни закони в Европейския съюз трябва да бъдат категорично отхвърлени поради потенциала им сериозно да подкопаят свободата на медиите, пише в разпространената позиция . Нито една държава - членка на ЕС, не е приела такова законодателство, въпреки че през 2017 г. Унгария прие закон, който се отнасяше за организации, финансирани от чужбина, но изключваше пресата. По-късно Съдът на Европейския съюз установи, че подобен закон би нарушил правото на съюза", се казва в становището.

То е подписано от "Балканска инициатива за свободни медии" (BFMI), "Европейски център за свобода на печата и медиите" (ECPMF), "Европейска федерация на журналистите" (ЕФЖ), "Международния прес институт" и "OBC Transeuropa", (OBCT).

Мракобесният закон на Костадинов: когато чужди агенти викат “дръжте чуждите агенти”

Организациите се опасяват, че приемането на подобно законодателство в България ще отвори пътя за злоупотреби от всяко настоящо или бъдещо правителство. Подобен законопроект също така би бил силно дискриминационен. Той би създал враждебен климат за инвестиции в медиите и би нарушил пряко правото на Европейския съюз.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.