Сигнализирай!

Втори референдум за независимост на Шотландия чака решението на британския съд

Gospodari.com
Gospodari.com
23.11.2022 г.
20
0

Втори референдум за независимост на Шотландия чака решението на британския върховен съд днес. Решението на съда трябва да уточни дали шотландският парламент може да проведе референдум за независимост без одобрението на Уестминстър. За това съобщава The Guardian.

Решението ще има значителни политически последици както за правителството на Обединеното кралство, така и за шотландското правителство в зависимост от резултатите. Припомняме, че през 2014 г. Шотландската национална партия загуби първия референдум за независимост. Произнасянето на съда по въпроса може най-накрая да разреши казуса, който измъчва и двете страни в конституционния дебат.

Смъртта на кралица Елизабет II изправя Шотландия пред избор – за или против независимостта

Очаква се привърженици на независимостта да излязат на протестни демонстрации в цялата страна.

iStock
Има ли шотландският парламент законовата власт да проведе референдума без одобрението на Уестминстър, британския парламент?

Миналият месец се състоя двудневно изслушване пред петима съдии, водени от председателя на върховния съд Робърт Рийд. То бе насрочено след като лорд-адвокатът Дороти Бейн отправи запитване дали Холируд има нужда от одобрението на Уестминстър за провеждане на референдума. Това отново се е случило по молба на председателя на Шотландската национална партия и премиер на Шотландия, Никола Стърджън.

Преди решението говорител на шотландското правителство заяви: „В шотландския парламент има значително мнозинство в полза на референдум за независимост и следователно ясен демократичен мандат. Въпреки това, както посочи Стърджън, остава въпроса дали шотландският парламент има правомощията да законодателства за провеждане на референдум. Отнасянето на този въпрос до върховния съд от лорд-адвоката имаше за цел да постигне правна яснота по този въпрос. Наясно сме, че ще бъде постановено решение от съда и министрите ще отговорят скоро след това."

Шотландия отправи “любовно” послание до Европа след Брекзит (видео)

iStock

Трима последователни консервативни премиери на Обединеното кралство отказаха да разрешат провеждането на втори референдум. Според тях само Уестминстър има законовата власт да одобри такъв съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създава шотландския парламент.

Какви могат да бъдат сценариите за развитие на ситуацията според постановлението на съда?

В случай, че върховният съд се произнесе в полза на Шотландия и подкрепи идеята за независимост, следващият референдум е планиран за 19 октомври 2023 г. Подкрепата за запитване до народа се движи около 50% в последните проучвания на общественото мнение.

Ако отсъди против обаче, Стърджън заяви на партийна конференция през октомври, че това няма да остави на Шотландия друг избор. Тя ще трябва „изложи аргумент за независимост пред хората на избори“.

Премиерът на Шотландия: Аргументите за независимост от Великобритания са неоспорими

Има шанс съдът да отложи решението. Според сър Джеймс Иди Кей Си, действащ от правителството на Обединеното кралство, всеки законопроект, отнесен до върховния съд, трябва първо да бъде проверен, изменен и след това одобрен от шотландския парламент.

iStock
Активисти в Обединеното кралство и Европа излизат на демонстрации в подкрепа на Шотландия

Междувременно най-малко 14 митинга в подкрепа на независимостта са планирани за следобеда на „деня на страшния съд“. Пет демонстрации ще има и в Европа. Водещи активисти насърчават поддръжниците си да бъдат видими в този исторически момент, независимо от постановлението на съда.

Видео: GBNews

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.