Сигнализирай!

ФИФА се огъна - върна символите на ЛГБТ по стадионите

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
38
0

ФИФА се огъна и върна символите на ЛГБТ под натиска на социалните мрежи и неправителствените организации. Организацията пое мащабна кампания да спре политическите послания по стадионите на Мондиала. Само че още в първата седмица на Световното в Катар направи завой на 180 градуса по някои критични въпроси.

Източник: Doha News

Един от тях са част от символите на ЛГБТ обществото. Футболната централа бе забранила носенето на шапки и показването на банери с цветовете на дъгата по стадионите по време на мачовете. Нациите, чиито фенове показваха подобни символи, бяха под угрозата на наказание. Седем европейски представители бяха обявили подкрепа за инициативата "Една любов". Сред тях са Германия, Англия и Уелс. Именно част от феновете на Уелс бяха сред първите, изпитали строгостта на наказанието. Те не са били допуснати да гледат първия мач на родината си на планетарен шампионат от 60 години насам, защото отказали да махнат шапките си с цветовете на дъгата.

Футболистите на Германия пък изразиха протеста си срещу това решение на ФИФА на снимката преди мача с Япония. Тогава те позираха с покрити усти с ръка в символ на своеобразната цензура, налагана от тази рестрикция.

Фаворите на Мондиала продължават да плачат

Източник: MARCA

Като част от инициативата "Една любов" футболистите на държавите-участнички щяха да носят ленти с цветовете на дъгата на своите ръце. Това също бе забранено от ФИФА със заплаха за спортни санкции.

Първенството в Катар минава под огромните съмнения за погазване на човешките права, включително и чрез работниците жертви на екстремните условия при построяването на стадионите.

Източник: Sportsbrief.com

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.