Сигнализирай!

Млади активисти заведоха дело срещу Швеция заради изменението на климата

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
26
0

Млади активисти заведоха дело срещу Швеция заради изменението на климата.

В шведската правна система досега не е провеждан съдебен процес за климата от такъв мащаб, коментира Ида Едлинг от комитета Aurora, който е вносител на иска.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1596085622741078017

Документите вече са изпратени в цифров вид до съд в шведската столица, съобщиха от движението. Жалбата беше символично оповестена на демонстрация в Стокхолм, в която участва и активистката Грета Тунберг, пише Dir.bg.

Над 600 души на възраст под 26 години са се подписали под документа. С него се настоява съдът да постанови, че държавата е нарушила човешките права на гражданите си с провежданата климатична политика.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1595872978247598082

Искът бе внесен в момент, когато новото дясно правителство на Швеция е подложено на сериозни критики заради липсата си на амбиции в областта на борбата срещу промените в климата.

Решение на шведския парламент от 2017 г. гласи, че до 2045 г. скандинавската страна трябва да има нулеви нетни емисии на парникови газове в атмосферата и да добива 100 процента от енергията си от възобновяеми източници.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1596132582114328583

Швеция вече беше изправена пред Европейския съд по правата на човека заедно с 32 други държави през 2020 г. Това бе направено от шестима млади португалци, също критикуващи предполагаемата ѝ липса на действия срещу глобалното затопляне.

Хиляди ученици, вдъхновени от Грета Тунберг, излязоха на протест срещу глобалното затопляне (видео и снимки)

Снимка: Twitter

"Ако спечелим, ще бъде постановено, че шведската държава е длъжна да даде своя принос към глобалните мерки, необходими за поддържане на целта от 1,5 градуса", обясни Ида Едлинг.

Шведският институт по метеорология и хидрология посочва в доклад, че средната температура в страната се е повишила. Тя е с почти два градуса от края на 19-и век, което е два пъти по-бързо от средното за света. Снежната покривка вече се задържа с две седмици по-малко и валежите в скандинавската държава са се увеличили.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.