Сигнализирай!

Модерира ли TELUS българския Facebook?

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
22
0

Модерира ли TELUS българския Facebook?

Разследващият сайт Bird.bg обвини TELUS International, че служители на фирмата модерират съдържанието на Facebook в България и че блокират акаунтите на тези, които се противопоставят на руската агресия.

TELUS предприе “юридически действия” срещу Bird.bg

На 28.11 TELUS публикува официално становище. В него обаче не се спомена нито веднъж дали това е така. А заради потайността на компанията, коментарите бяха заринати от: "Ще отговорите ли на въпроса?", "Но не казахте вие ли сте модератори." и т.н.

Днес (30.11) компанията публикува нов коментар, с който да адресира "често задавани въпроси".
https://www.facebook.com/TELUSbg/posts/2072860696242129

В обемният пост обаче не се отговаря директно на най-важния въпрос, който всичко задават - Модерира ли TELUS Facebook?

В изявлението пише, че компанията "предоставя услуги за модериране на съдържание на широк спектър от компании", но избягва да спомене каквото и да било относно Facebook.

Страхът, лъжите и дезинформацията, които “топят” България

TELUS пише, че служителите ѝ се "ръководят и придържат към правилата и стандартите, определени от нашите клиенти". С това обаче намекват, че в крайна сметка клиентите са тези, които взимат решенията за модерацията, и така не отговарят на въпроса защо се блокират граждански гласове, които очевидно не нарушават "стандартите на клиента".

Политиката на компанията за самия процес на модерация също не се обяснява. Според компанията тези процеси "изключват възможността служителите ни да вмъкват лични, политически мнения или убеждения в работата си". Последвало изречение от позицията обаче опровергава това - защото се посочва, че работниците преглеждат съдържание, "което е избрано на случаен принцип и преценяват дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти".

Руско влияние?

Модераторите на Facebook са под прицел от потребителите от известно време. Още с началото на пандемията от Covid-19 стана ясно, че е много лесно да се пише и разпространява дезинформация. Началото на войната в Украйна пък даде на руските тролове да изплуват на повърхността. Много потребители твърдят, че модераторите, които и да са те, имат очевидно руско влияние.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Реакцията на Bird дойде, след като бяха наложени рестрикции срещу акаунта на главния редактор Атанас Чобанов във Facebook. Профилът му беше ограничен за 30 дни след споделянето на новина, че Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризъм. Нещо, което не може да се нарече дезинформация или език на омразата.

Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook

iStock

ЕП определи Русия като спонсор на тероризма

Чобанов не е единственият, който е потърпевш от модераторите. През април тази година дори бе направена петиция, която настояваше да бъдат прегледани механизмите за контрол на съдържанието в българската секция на Facebook. В нея се подчертаваше, че се наблюдава зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват профили на знакови критични български автори в социалната мрежа.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.