Сигнализирай!

България изпрати най-успешното си Световно

Gospodari.com
Gospodari.com
18.12.2022 г.
63
0

България изпрати най-успешното си Световно първенство по плуване. Шампионатът в Мелбърн се проведе от 12-ти до 18-ти декември. Въпреки че от него остава още един финален полуден, за българските плувци той приключи. И то по един запомнящ се начин.

Това е най-успешният планетарен форум на 25-метров басейн в плувната ни история. Този тип първенства се провеждат на всеки две години, а първото издание е през 1993 г. През годините сме имали няколко участия на индивидуални финали. Най-скорошното бе на Антъни Иванов на 200 метра бътефлай в Абу Даби миналата година(поради пандемията шампионатът бе отложен от 2020 г.).

Снимка: Facebook

Въпреки че този път участие във финално индивидуално плуване нямаше, изпратихме най-голямата група състезатели, а те оправдаха доверието, чупейки "брадясали" национални рекорди. В последния ден точно такъв бе случаят на съчетаната мъжка щафета. Калоян Левтеров, Тонислав Събев, Антъни Иванов и Дениел Нанков "обръснаха" цели 13 секунди от последното върхово постижение - това на националния отбор през 1980 г., включващо знаменития Цветан Голомеев. Неговият син - Кристиян, също участва на Световното първенство в Мелбърн и се класира десети на 50 метра свободен стил. Голомеев се състезава през цялата си кариера за Гърция.

В една от най-конкурентните дисциплини - 200 метра свободен стил, Петър Мицин за пореден път направи поправка на собственото си върхово постижение. Той се класира 14-и и остана на малко над секунда от участие във финала в дисциплината.

На 200 метра гръб имахме участници и в двата пола. 21-ото място бе знаково и за двамата ни представители. Те успяха да запишат лични рекорди в дисциплината, като Габриела Георгиева подобри постижението си с над секунда и слезе под 2 минути и 8 секунди. При мъжете Калоян Левтеров се доближи до националния рекорд на Мартин Желев, преминавайки дистанцията за 1:55.98.

Най-доброто индивидуално постижение на шампионата бе участието в полуфинал на Диана Петкова.

Снимка: Instagram/ribkadi_

Тя завърши 11-а в дисциплината 100 метра съчетано, за първи път чупейки бариерата от една минута. Това е първи шампионат, на който жена е с най-доброто представяне след отказването на Нина Рангелова.

Страхотно постижение! България е на осмо място в света (видео)

Все пак най-силното постижение бе мъжко. Щафетата ни 4х200 метра свободен стил записа единствения ни финал в Мелбърн. Квартетът ни стана шести, пренаписвайки историята. Това е първото ни финално плуване на щафета на планетарен шампионат на малък басейн.

С един финал, един полуфинал и над 10 поправки на националните рекорди, както и група от осем плувци, Световното първенство в Мелбърн ще бъде дълго помнено в плувните среди. На него България изпрати най-успешното си Световно на малък басейн.

Източник: FINA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.