Сигнализирай!

Директорът на "Шейново": Обмисляме смяна на системата с гривните на бебетата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
16
0

Директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев заяви в ефира на "Тази сутрин" по bTV, че се обмисля смяна на системата с гривните на бебета с нова.

"Вероятно при размяната на бебетата едното се поставя в друго кошче с друго име и номер, иначе гривната е коректно поставена", поясни той.

Две новородени са били разменени в столична болница

Едната майка изобщо не е виждала биологичното си дете

Велев поясни, че едната майка, раждала естествено, е прекарала два часа с биологичното си дете. Другата майка, която е родила със секцио, изобщо не е виждала биологичното си дете.

"Двете майки са изписани на третия ден. Тази, която ражда по нормален начин, в залата прекарва два часа с детето си. След като я местим в стая в родилното отделение, тя вече получава друго бебе.", заяви Велев.

bTV/стоп кадър

Това се е установило със снимки, които майката си е направила вече в стаята с другото бебе, поясни той.

"От една страна, бебе с различен номер стои в кош, който не отговаря на този, който е на гривната. От друга страна, я има и процедурата по изписване. При изписване протоколът се взима, гледа се листа, който е история на заболяването на съответното бебенце. Там също е записан този номер. Взима се самото бебенце и майката и при това изписване се сравняват номерата, пола и други параметри.", каза още директорът на "Шейново".

Майката на едното бебе разказа как е научила за размяната (видео)

Ще се смени ли системата с гривничките с по-ефективна?

Д-р Велев заяви, че ще се помисли за нова процедура след този безпрецендетен случай и вероятна човешка грешка. Той продължи:

Директорът на “Шейново”: Случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек

"Опитвам се да намеря нов тип гривнички, които да бъдат с баркод. Да могат да се четат със специален четец, така че да се изключи изцяло възможността за някаква персонална грешка. Тоест да можем, поставяйки гривничката на майката и на бебето и разчитайки ги с баркод четеца, ние да поставяме стикер в история на заболяването. Искаме да има възможност дори да бъдат изписани имената на тези стикери. По този начин много по-лесно ще може да се правят проверки и да се сравняват номерата, които са на количките с тези, които са в гривничките на бебето."

Директорът на болницата заяви, че целият персонал чувства лична вина за случилото се. Той добави, че болницата е готова да окаже всякаква помощ на потърпевшите семейства.

Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.