Сигнализирай!

Трите гряха на Иван Гешев, които го водят към "Магнитски"

Gospodari.com
Gospodari.com
26.12.2022 г.
34
0

Трите гряха на Иван Гешев, които го водят към "Магнитски". Отзвукът от писмото на конгресмена Уорън Дейвидсън до Министерството на финансите на САЩ тепърва ще отеква в публичното пространство. В него се искат мерки срещу главния прокурор на България Иван Гешев. Причините – подкопаване на сигурността на НАТО и съюзниците чрез корупция, действия в полза на Русия и игнориране на американските санкции.

Джуди и Маги Халваджиян при Тото: Кой свали “Господари на ефира”? (видео)

https://twitter.com/WarrenDavidson/status/1606404474918117376

Медийните анализи до момента се концентрират върху отказа на оглавяваната от Гешев прокуратура да разследва вече санкционирани от САЩ лица. Става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски. Също и за бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Именно този отказ да се прилагат санкциите по глобалния закон "Магнитски" в България е посочен в писмото на Дейвидсън като "може би най-обезпокоителното".

Заплаха

Но темата за корупцията също не е маловажна. В писмото изрично е цитиран материал на BIRD.BG за случая "Жоси". Както и предупреждението за подготвяно покушение, което Атанас Чобанов получи буквално дни след публикацията не откъде да е, а от посолството на САЩ в София.

Случаят "Жоси" се резюмира накратко така. Като редови прокурор Иван Гешев приема да помогне на собственика на млекопреработвателната фирма "Жоси" в бизнес спор с конкурент. Срещу това неговият баща получава дял във фирмата. Тя към този момент е оценена на няколко милиона лева. Помощта на Гешев е трябвало да се изрази в оказване на влияние, за да се сдобие конкурентът с обвинение.

В писмото на Дейвидсън има много точно определение за такива действия: "Използването на прокуратурата като оръжие в полза на организираната престъпност и корупцията".

Санкционирана руска банка придобива тайно Виваком

Други кандидати за разширения санкционен списък, който неминуемо ще последва след писмото на Дейвидсън, са братята Милен и Георги Велчеви и Спас Русев.

Тяхната роля за скритото придобиване на стратегическия телеком оператор Виваком от руската банка ВТБ, наричана банката на Путин, е подробно изложена в свидетелски показания на Жослин Бенет пред британски съд.

Бенет е финансов мениджър /фидуциар/. Той признава, че е бил подставено лице на Спас Русев във фирма, придобила собствеността на Виваком със заем от банката ВТБ. Като цялата операция е била конструирана така, че да се скрие името на Спас Русев. Също да се скрие и произходът на парите за сделката. В схемата се включват братята Велчеви. Те представляват VTB Capital в България.

От политическото писмо към реални санкции?

Какво следва? Писмото на Дейвидсън е покана за действия. То няма юридическа стойност, а е политическо писмо. Но действия от OFAC /службата за санкциите към Министерството на финансите на САЩ/ вероятно ще последват. Както последваха и след писмото на двама американските сенатори четири месеца преди Пеевски да бъде санкциониран през юни миналата година.

В тази връзка журналистическите препратки в писмото на Дейвидсън са важни, защото в САЩ пресата е призната като четвърта власт равна на останалите власти. Дори да няма разследване или присъда срещу Гешев, разследванията на журналистите легитимират основателността на искането за санкции и тяхното налагане.

Така Гешев може да се окаже под санкции дори само заради случая „Жоси“, който в България така и не беше разследван по същество. Не бяха разследвани и данните, изнесени от ГД БОЕЦ, че Гешев е бил в близки отношения с един от нарочените за „убийци на Пеевски“, от което дело тръгна атаката срещу КТБ.

Скачени съдове

Уравнението е просто: Падне ли Гешев, пада и Борисов. Ето защо на амбразурата срещу писмото на Дейвидсън се хвърли веднага пропагандния ресурс на ГЕРБ. В първия ден след публикуването на писмото от българо-американската журналистка Татяна Кристи особено се стараха близкия до Бойко Борисов сайт ПИК. И по-малко известния герберски рупор Tribune.bg. Вероятно ще последва включване след коледните празници на други медии с трупно-корпулентно излъчване.

Особено тежко ще стане положението на българските кандидати за американски санкции, ако Уорън Дейвидсън оглави другата седмица ключовата подкомисия в Конгреса по „Национална сигурност, международно развитие и монетарна политика„. Именно в нейния ресор са международните санкции. Те изключват от американската финансова система лицата, уличени в корупция и нарушаване на човешки права.

Сред санкционираните вече има двама главни прокурори: на Иран и на Босна и Херцеговина. Ако Иван Гешев не подаде своевременно оставка той има всички шансове да стане първият действащ главен прокурор на държава в НАТО и Европейския съюз, който да влезе в американски санкционен списък.

Източник: BIRD.BG

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.