Сигнализирай!

Възстановиха статута на паметник на вече съборена къща в София (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.01.2023 г.
56
0

Възстановиха статута на паметник на вече съборена къща в София, съобщава „Дневник“.

Къщата на ул. „Велико Търново“ 32 в София бе съборена през февруари миналата година, за което писаха на страницата си във Facebook „Български архитектурен модернизъм“. С решение на експертния съвет към Министерството на културата от 20 декември обаче, е върнат статутът ѝ на недвижима културна ценност.

https://www.facebook.com/bgmodernist/posts/pfbid02Po4kgpxfTGF5XRdWPLBwzmYfqifd3s8t2SMgyEduR6jAG13cAes2ntDE68f8gzZrl
Как се стигна дотук?

Сградата е построена през 1934 година от арх. Владимир Весов. Предназначена е за дом на Роберт Браун, представител на германското дружество „Mannesmann“. След 1944 година е предоставена на БОДК - държавната структура, която стопанисваше имотите, ползвани от дипломатическия корпус. през годините е давана под наем за посолствата на Индонезия и Хърватия.

Обявена е за паметник на културата през 1976 година. А през 1993 статутът ѝ е свален, заедно с още 30 сгради без мотив. Купена е от „Арко Асет риалити“ през 2014 година.

Фасада на сграда се срути върху улица в центъра на София (видео)

Собствениците са оспорили връщането на статута с мотива, че двуетажната къща е съборена с разрешение на Столичната община и Министерството на културата. През 2018 г. главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил промяна в подробния план. С това е позволено в имота да се построи шестетажна жилищна сграда. Промяната в плана е била съгласувана с Министерството на културата. През същата 2018 г. е подадено искане в НИНКН от двама граждани, живеещи в съседство, за връщане на статута й на НКЦ. Решението обаче се бави четири години.

Според архитект Петър Петров къщата е била докладвана месец преди събарянето ѝ.

„Още през януари беше готова за докладване пред Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). В момента, в който режимите (за опазване на сградата) бяха готови за докладване, те (собствениците) започнаха нейното събаряне“, каза за „Дневник“ Петров.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.