Сигнализирай!

Най-малката монета изобразява най-малкия град в света (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.01.2023 г.
49
0

Най-малката монета изобразява най-малкия град в света, предава bTV.

По-малък и от Мелник

Хърватският град Хум има едва 20 жители и официално е признат за най-малкия град в света. Той се намира на полуостров Истрия. Тази негова слава му отреди и честта да се появи на гърба на най-малката монета в света, прясно изсечена от Хърватския монетен двор.

Диаметърът на монетата е само 1,99 милиматра, а теглото ѝ едва 0,05 грама. Изработената е от злато и е с този размер, вероятно защото е на стойност една куна - официалната парична единица в Хърватия до въвеждането на еврото.

Тя е част от златен нумизматичен комплект, изработен в ограничена серия от само 199 броя. Той включва златна монета от една унция с мотива на обсерваторията в Истрия. В специално изработената кутия има вградени LED светлини на черен фон, създаващи впечатление за нощно небе. Комплектът съдържа още чифт ръкавици и лупа за наблюдение на най-малката монета.

Хърватия в еврозоната

Страната бе приета в Еврозоната в края на годината и официално започна разплащанията си в единната европейска валута от 1 януари.

Хърватия влезе в еврозоната и Шенген

Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна започна през декември 2022 г. До 31 декември 55 % от евробанкнотите и една трета от монетите в куна вече са изтеглени от обращение.

Цените в Хърватия са вече и в куни, и в евро

„Подготовката за производство на евромонети принуди Хърватския монетен двор да съсредоточи цялата си сила върху еврото. Като последен спомен, преди да влезе в голямото семейство на общността на еврозоната. За да отбележи гордо смяната на валутата, хърватският монетен двор успя да произведе най-малката нумизматична монета в света, която представлява Хум, известен като най-малкия град в света“, казва Дамир Болта, президент на Управителния съвет на Хърватския монетен двор.

Снимки: Facebook/Branimir Kralj

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.