Сигнализирай!

90% от хората в китайската провинция Хенан са заразени с Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2023 г.
21
0

90% от хората в китайската провинция Хенан са заразени с Covid-19, предава The Guardian. Информацията идва от висш местен служител, докато страната се бори с безпрецедентен скок на случаите.

С население от 99,4 милиона, цифрите показват, че около 88,5 милиона души в Хенан може да са били заразени. От пресконференция по темата стана ясно още, че посещенията в клиниките за лечение на треска са достигнали своя връх още на 19 декември.

Отварянето на границите на Китай в неделя беше една от последните стъпки в премахването на режима на "нулев Covid" в страната. Той започна миналия месец след исторически протести и доведе до огромна вълна от инфекции.

Пациенти в Шанхай са оставени на легла пред спешното заради ръст на болните от Covid (видео)

Прогнози

Очаква се случаите на Covid-19 да нараснат още повече, тъй като Поднебесната империя ще празнува лунната нова година по-късно този месец. Милиони ще пътуват от големите градове, за да посетят своите по-възрастни роднини в провинцията.

В първата вълна от предпразнични пътувания официалните данни показват, че 34,7 милиона души са пътували из страната в събота. А това е с повече от една трета повече в сравнение с миналата година, според държавните медии.

Въпреки че се очаква премахването на правилата за карантина да насърчи изходящите пътувания, много държави все още изискват отрицателни тестове от посетители от Китай. По този начин те опитват да овладеят огнището, което завладява много от болниците и крематориумите в азиатската държава.

Официално Пекин отчете само 5272 смъртни случая, свързани с Covid-19 към 8 януари. Това е едно от най-ниските нива на смъртност от инфекцията в света.

Но Световната здравна организация твърди, че тамошната власт не отчита акуратно мащаба на епидемията. Експерти изчисляват, че повече от 1 милион души в страната може да загубят живота си заради болестта тази година.

Финансовия аспект на отварянето

Азиатските акции се покачиха до петмесечен връх в понеделник. Това стана, след като инвеститорите се обзаложиха, че повторното отваряне на Китай ще помогне за съживяването на икономиката от 17 трилиона долара. Както и че ще подсили перспективите за глобален растеж.

Приходите от вътрешен туризъм в Китай през 2023 г. се очаква да се възстановят до 70-75% от нивата преди Covid. Но броят на входящите и изходящите пътувания ще достигне едва 30-40% от нивата преди пандемията тази година.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.