Сигнализирай!

Установиха редица нарушения при размяната на бебета в "Шейново" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2023 г.
13
0

Няколко нарушения са установени в работата на столичната болница "Шейново" при проверката на агенция "Медицински надзор". Това стана ясно днес на брифинг по повод размяната на две бебета.

Връчен е констативен протокол на лечебното заведение. В следващите три месеца ще бъдат издадени и актове за административни нарушения.

Разменените бебета в „Шейново” ще бъдат върнати на родителите си

Любопитно е, че от агенцията не се наеха да кажат кои точно са виновните лица за случая. Контролът обаче бил недостатъчен. Според ръководството, това трябва да установят следствените органи.

"Сменени са, точно как, ние не можем да кажем, има следствени органи. Ние не можем това да го направим, това не е в нашите правомощия. Безспорно има и човешка грешка, има недостатъчен контрол, който трябва да бъде осъществен", коментира изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов.

"Някъде не е установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дават на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е проверена тази сверка", добави неонатологът.

От "Медицински надзор" заявиха още, че предстоят проверки в цялата страна и неизбежните предложения за промяна на нормативните актове и медицинските стандарти.

Размяната

За случая стана ясно в края на декември. Тогава от болницата потвърдиха, че е станала грешка в родилното отделение.

Вторият ДНК тест, направен по искане на една от майките, е потвърдил резултата на първия – децата не са при биологичните си родители.

Твърди се, че двете майки са дали принципно съгласие за размяна на бебетата.

Разследване се извършва от няколко институции – от Софийска градска прокуратура, през ИА “Медицински одит” към Министерството на здравеопазването, до Столична община, която е едноличен собственик на капитала на болница “Шейново”.

Видео: Nova News

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.