Сигнализирай!

Русия пое контрола над Соледар. Защо е толкова важен?

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2023 г.
13
0

Руските въоръжени сили завършиха "освобождението на Соледар". Това заяви говорителят на министерство на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"На 12 януари вечерта бе завършено освобождението на град Соледар, който има важно значение за продължаването на успешните настъпателни действия на донецкото направление", посочи той.

Според него пълният контрол над града дава възможност на руските сили да прекъснат снабдителната линия на украинските войски в близкия град Бахмут. След което да блокират и обкръжат разположените там украински подразделения.

Путин ще посети Донбас, обяви Кремъл

Русия пое контрола над Соледар. Защо е толкова важен?

Соледар се намира в центъра на региона Донбас, огромното пространство на Източна Украйна, чието завладяване Русия цени над всички други региони от миналото лято. Всъщност Москва я смята за руска територия, тъй като твърди (незаконно), че е анексирала цялата Донецка област. Включително около 40%, които са извън руския контрол.

Той е само на няколко мили североизточно от по-големия град Бахмут. А именно той се превърна може би в най-оспорваната част от 1300-километровата фронтова линия в Украйна и арена на едни от най-ожесточените битки във войната.

Поради това град Соледар в Донецк бе цел на руските сили от миналия май. С предвоенно население от около 10 000 души, той сам по себе си няма стратегическа стойност. Но е отправна точка в изтощителната работа на руснаците на запад. Москва се бори от месеци да атакува Бахмут от изток. Но ако превземе Соледар, Москва поне ще може да се приближи до града от различен път.

Но това не е всичко.

Районът около Соледар включва големи солни мини, които принадлежат на държавното предприятие Artemsil, информира CNN. Това е най-големият производител на сол в Европа, който спря производството малко след инвазията на Русия миналия февруари. Районът около града е домакин на „обширни запаси от много чиста сол, които са били експлоатирани в индустриален мащаб едва от 1881 г.“.

Някои спекулират, че руснаците – и лидерът на „Вагнер“ Пригожин – са хвърлили око на Соледар заради огромните му запаси от гипс. Пригожин е използвал бойната група в Африка и Сирия като наемна сила, за да получи достъп до ресурси, включително диаманти и петрол.

Но експлоатацията на прочутите солни мини на Соледар ще изисква големи инвестиции и по-спокойна среда от сегашната. Пригожин посочва, че огромната мрежа от тунели, създадени от добива, предлага „уникална и историческа защита“ и „мрежа от подземни градове“.

Руските въоръжени сили нямаха какво да празнуват от началото на юли и трябваше да се оттеглят както в Харков на север, така и в Херсон в Южна Украйна.

Следователно превземането на Соледар, въпреки сегашното му разрушено състояние, би било рядък напредък. Но това е нещо по-скоро символично, отколкото съществено. Институтът за изследване на войната (ISW) казва, че контролът над Соледар „няма непременно да позволи на руските сили да упражняват контрол над критичните украински наземни линии за комуникация с Бахмут“, по-голямата награда.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.