Сигнализирай!

Дадоха ход на делото срещу втория помощник - капитан на кораба Vera Su

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2023 г.
13
0

Дадоха ход на делото срещу втория помощник - капитан на кораба Vera Su. То ще се гледа по общия ред в отсъствието на подсъдимия, реши Окръжният съд в Добрич. Делото бе многократно отлагано поради нередовното призоваване на подсъдимия, който е турски гражданин. Той беше освободен под парична гаранция от 2000 лева и е в родината си.

През юли миналата година съдът разпореди да бъде изпратена съдебна поръчка до турското министерство на правосъдието.

Снимка: БулФото

Българска компания купи кораба “Вера Су”

На проведеното в петък разпоредително заседание стана ясно, че турската страна е отказала да изпълни съдебната поръчка на добричките магистрати. Мотивите са, че противоречи на правовия ред на южната ни съседка.

Съдът прецени, че отсъствието на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина.

Вторият помощник - капитан е обвинен, че е допуснал корабът да заседне, заспивайки по време на вахта. Деянието е извършено по непредпазливост. Настъпили са значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на близо 7 млн. лева.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 24 февруари и разпореди за него да бъдат призовани експертите по делото и посочените в обвинителния акт свидетели, които са български граждани.

Снимка: БулФото

Насрочени бяха още две съдебни заседания – на 13 април и 12 май, за когато ще бъдат призовани останалите свидетели, които са граждани на Турция и Азербайджан.

Припомняме, че през декември миналата година корабът бе купен от българска компания. Това стана на четвъртия търг, който Изпълнителна агенция “Морска администрация” организира. В процедурата по наддаване е участвала само една компания – българската “Варса шипинг”. Тя е предложила да купи кораба на обявената за начална цена 276 000 долара без ДДС. Началната цена на предишния търг за продажбата на кораба беше 460 000 долара.

Държавата обяви кораба за продажба, за да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море. Разходите на държавата по изтеглянето на кораба и довеждането му до варненското пристанище са били около 2.9 млн. лв.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.