Сигнализирай!

Нова вълна от протести в САЩ срещу забраната за аборт

Gospodari.com
Gospodari.com
23.01.2023 г.
32
0

Нова вълна от протести в САЩ срещу забраната за аборт заля американските улици тази неделя. Хиляди привърженици на правото на аборт се събраха в редица градове, за да настояват за защита на репродуктивните права. Повод беше и 50-ата годишнина от вече отмененото решение на Върховния съд по делото "Роу срещу Уейд", което гарантираше правото на аборт като защитено от конституцията, съобщи "Дневник".

Когато решението беше отменено през 2022 г., започна промяна на законодателството в отделните щати. Те се разделиха на такива, които ограничават или забраняват абортите, и от другата страна - които защитават достъпа до аборт.

САЩ отмениха конституционното право на аборт (видео)

В дванайсет, управлявани от републиканците, щата наложиха забрани на абортите, а в още няколко текат процедури за налагането на такава забрана. Тези действия обаче се компенсират от успехи и на другата страна в спора.

Редица щати, водени от Демократическата партия, въведоха защита на пациенти и доставчици на здравни услуги срещу съдебно преследване в щати, където процедурата е забранена.

Защитниците на забраната за аборт претърпяха поражения в референдуми в Канзас, Мичиган и Кентъки. Щатските съдилища пък блокираха няколко от забраните, които не успяха да влязат в сила. Различни организации оказват помощ на пациентки да пътуват до щати, които позволяват аборта, или осигуряват медикаменти, които предизвикват аборт.

В САЩ се заражда нов черен пазар – на хапчета за аборт

Ежегодният "Марш на жените", който започна при встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през 2017 г., заяви, че е се е ориентирал към активизъм в отделните щати след отмяната на решението по "Роу срещу Уейд".

Стратегията на "Маршът на жените" се ориентира към отделните щати. Активисти срещу абортите обаче все повече насочват вниманието си към Конгреса, с цел оказване на натиск на национално равнище.

"Тази битка е по-голяма от "Роу", заявиха организаторите на протеста в "Туитър". "Те си мислеха, че ние трябва да си стоим вкъщи и че това ще свърши с "Роу" - но сгрешиха."

Забраната за аборти в САЩ – риск за жените по цял свят (“Коментарът на Господарите”)

В неделя се проведе основният марш в Уисконсин, където предстоят избори. От тях ще зависи бъдещето на правото на аборт. Митинги се проведоха и в десетки други американски градове, включително в щатската столица на Флорида Талахаси, където говори вицепрезидентът Камала Харис.

"Можем ли да бъдем действително свободни, ако семействата не могат да взимат лични решения за пътя на своя собствен живот? И можем ли да бъдем действително свободни, ако така наречените лидери твърдят, че са (...) "в авангарда на свободата", а същевременно се осмеляват да ограничават правата на американския народ и атакуват самите основи на свободата", заяви Харис пред множеството.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.