Сигнализирай!

Депутатите решиха да изслушат Гергов по казуса с Пловдивския панаир (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.01.2023 г.
39
0

Депутатите решиха да изслушат Гергов по казуса с Пловдивския панаир. Това стана ясно в края на днешното заседание на Временната комисия към Народното събрание.

Тя бе създадена за установяване на всички факти и обстоятелства,свързани с поемането на пълен контрол на „Международния панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Депутатите решиха на следващото заседание от 13:00 часа в петък, 27 януари да бъдат поканени представители на всички партии в общинските съвети на Пловдив и Варна от 2016 година насам.

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото? (РЕПОРТАЖ)

Малко предистория

През 2006 година Георги Гергов придоби повече от 50% от капитала на панаира чрез фирмата си “Пълдин туринвест”.

10 години по-късно, през 2017 година община Варна получи 29% от държавните акции в Панаира.
Общинският съвет във Варна гласува дяловете да бъдат върнати на държавата, но кметът Иван Портних не изпълни това решение.

БулФото

В края на август 2021 г. Георги Гергов, внесе предложение община Варна да апортира дяловете си от панаира в неговата фирма. Тогава то не бе прието. Но месеци по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет във Варна прие предложението на олигарха. То беше дадено на съд от бившия областен управител на Варна Марио Смърков.

На 15-ти ноември 2022 г., обаче Върховният административен съд прие, че областният управител не е имал правото изобщо да вкара делото в съдебна фаза, тъй като решението на общинския съвет не е акт на управленска дейност.
На 24 ноември Гергов се опита да свика общо събрание на “Пълдин туринвест”, на което община Варна да бъде приета като акционер. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира сделката.

Но няма и месец по-късно същият общинският съвет с ГЕРБ и БСП на Гергов размисли и така на 19 декември се гласува решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов.

Продължават протестите в защита на Пловдивския панаир

Опитът за овладяване на Пловдивския панаир от Георги Гергов и заедно с това апетитното парче земя в града под тепетата извика стотици граждани на протести. Какво ще се случи оттук насетне, предстои да видим в петък на Комисия в парламента.

БулФото
Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.