Сигнализирай!

Антони Тренчев: Влизането на Гешев в списъка "Магнитски" е въпрос на "кога", а не на "дали"

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2023 г.
27
0

Антони Тренчев: Влизането на Гешев в списъка "Магнитски" е въпрос на "кога", а не на "дали".

Съоснователят на NEXO Антони Тренчев коментира в пост във Facebook, че компанията вече е наела най-добрите световно признати професионалисти, които „да ни помогнат в нашия кръстоносен поход за справедливост“.

„Няма да пожалим ресурс. В голяма част битката ще мине през САЩ и международни съдилища и институции, писали сме на всички конгресмени и сенатори, на всички компетентни органи там.

Ще видите и колко бързо "евроатлантическите" партии ГЕРБ и ДПС ще го изхвърлят от техния влак. Но знаете в мафията как е - разпадът е първоначално бавно, после светкавичен. За много от тях е въпрос на оцеляване“, пише още Антони Тренчев.

https://www.facebook.com/Antoni.Trenchev/posts/pfbid0373DZZb9KKtyHoZDGGZYDXLwMh7zkJUrdd9RY24ryHgfJC6VUqh5KsvvY4reXDBLal

Антони Тренчев е съосновател на компанията, чиито офиси бяха претърсени от прокурори, следователи и агенти на ДАНС. Тренчев, партньорът му Коста Кънчев и двама мениджъри в компанията бяха обвинени, че от 2018 г. са били част от организирана престъпна група. Двамата съоснователи на компанията бяха обявени за издирване. Те не са в България и отхвърлят обвиненията. В писмено взето интервю Тренчев отговаря на въпросите на в. Капитал за причините за акцията, за ефекта върху бизнеса и за това какво смятат да предприемат оттук нататък.

Тренчев обяснява, че компанията никога не е имала нужда от политическа подкрепа. Не е работили с обществени поръчки, еврофондове или каквито и да било публични средства.

„Единственото, което правим, е да даваме. За 5 години над 80 млн. лв. са влезли в българската икономика от нас от данъци, осигуровки и заплати. Без да броим инвестициите ни в офис сгради. Очаквахме, че както е в цял свят, след като спазваш законите и си плащаш данъците, няма кой и защо да се закача с теб. От самото начало ни съветваха въобще да не се занимаваме с България, за да не бъдем подложени на безобразния произвол, който точно в момента преживяваме и за който българските институции се използват като бухалка“, казва Антони Тренчев.

Снимка: iStock

ГДБОП нахлу в офисите в София на международна финансова пирамида (снимки)

Тренчев определи акцията срещу компанията като незаконна и срамна за българската държавност. Организирана е, за да създаде перфектната буря. А целите са няколко, допълва той. На първо място са политическите.

„Оправдание третият мандат да не отиде в партия, която може да го реализира в полза на евроатлантическата ориентация на България. Традиционно предизборно бе нанесен пряк удар по "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - партиите извън статуквото.

Друга ясна цел бе и сплашване на всеки независим бизнес, в случая силно проспериращия IT сектор, така че нито секторът, нито работещите в него лично да подкрепят под никаква форма партиите извън статуквото.

Цялото трябваше да бъде и PR акция по изпирането на имиджа на прокуратурата и на главния прокурор, който от години отказва да обясни за едни чували с пари в брой от парите за АМ "Хемус", изтеглени от лицензирани български банки и изнесени зад граница, нито за едни кюлчета, пачки по 500-еврови банкноти и къща в Барселона.

Когато собствената ти посредственост те изолира от световните процеси и се изживяваш като "инструмент в ръцете на Господ", замисленото като PR акция бързо се превръща в кошмар“, коментира Антони Тренчев.

Намалиха драстично паричните гаранции на арестуваните от NEXO

Съоснователят на NEXO съзря и опит за кражба от компанията.

„Стратегическите им цели не пречат и на личната им далавера - те се опитаха да ни ограбят. На обиските се търсеха основно флашки с криптовалути. Надяваха се, че както при акцията в митниците през 2017 г., когато бяха иззети 213 000 биткойна - по днешни курсове 9 млрд. лв., ще намерят "плячка" и при нас. Ние ги разочаровахме обаче, тъй като заради естеството на международните ни застраховки ние спазваме много строги протоколи за сигурност и нашите активи са по доверителни сметки, включително в лицензирани американски институции, и при най-добро желание, колкото и да плашат и тормозят, няма как някой да им ги предаде.

Цялото интервю на Николай Стоянов може да прочетете тук.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.