Сигнализирай!

Путин заплашил с убийство Борис Джонсън

Gospodari.com
Gospodari.com
30.01.2023 г.
21
0

Путин заплашил с убийство Борис Джонсън, съобщи DPA, цитирана от Mediapool.

"Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута". Това са думите, които бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал в разговор преди руската инвазия в Украйна.

Джонсън направи това твърдение в нова поредица от три части за BBC, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

По думи на британеца, "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след посещението му в Киев. Тогава той направи последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Бившият британски премиер се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски в месеците след нахлуването на Русия. Той посети Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Борис Джонсън ще пише мемоари за времето си като премиер на Великобритания

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна. А също и, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна. Това означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута или нещо подобно", споделя Джонсън.

Снимка: Flickr 

"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Бен Уолъс, министърът на отбраната, също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта. И в частност за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият". Той отвърна: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.