Сигнализирай!

Хилядолетен чинар от Варна ще се бори за титлата "Европейско дърво на годината" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
40
0

Хилядолетен чинар от Варна ще се бори за титлата "Европейско дърво на годината", съобщава bTV.

Чинарът е големият победител в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“. На дървото от варненския квартал Аспарухово предстои да се съревновава за почетната титла „Европейско дърво на годината“.

За чинара се смята, че е на 1053 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната.

Според Регистъра на вековните дървета в България, се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Високо е 18 метра, а обиколката на ствола му надхвърля 9 метра. Намира се на територията на бившата текстилна фабрика „Първи май“.

Най-старото дърво на света е може би на 5000 години

„Хан Аспарух си е връзвал коня на това дърво. Другата легенда е, че финикийски моряци са посадили дървото за да си бележат извора, от който са си наливали вода“, разказва Калина Михайлова, блиотекар в РБ „Пенчо Славейков“, Варна.

Хилядолетникът расте тук от времето на Първата българска държава - от Златния век на Цар Симеон Велики или малко след това. Статут на защитено дърво придобива през 1969 година.

Снимка: Паметта на българите

Преди век в ствола се появява хралупа, в която могат да се поберат няколко души. „Навремето тази хралупа е замазана с бетон, за да може да бъде съхранено в годините. Това е една от гордостите, не само на Аспарухово, но и на цяла Варна“, разказва Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“.

“Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес“ се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма“. Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.): в празнината му могат да се поставят няколко души.

А преди 30 години това прави и офицерът от запаса Тодор Етимов. В ръкописа с име „Един две хиляди годишен старец в курортна Варна“ подполковмник Етимов разказва две предания за дървото, популярни тогава.

Хилядолетникът от Аспарухово има да живее още толкова, тъй като този вид чинари достигнат възраст от 2000 години.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.