Сигнализирай!

Девайла, Деянира, Зоринела - новата мода сред българските имена (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
36
0

Девайла, Деянира, Зоринела - новата мода сред българските имена. Това научаваме от материал на БНТ. Очевидно младите родители у нас все по-често и все по-смело проявяват творчество при кръщаването на децата си.

Изводите са от изследване на Българската академия на науките (БАН). Оттам са решили да проверят как в продължение на 10 години българите в различните краища на страната са кръщавали децата си.

В интересния списък са посочени други нестандартни имена като Кристиандра, Благодара, Милозара, Тедислава, Радостиан и Радаян.

Котките разпознават собствените си имена, твърдят учени

Не е изненадвващо, че творчеството при женските имена определено е по-голямо.В София, например, любимо име е женското София и мъжкото Калоян. Това изследователите обясняват с намиращата се близо Боянска църква, в която има образа на севастократор Калоян.

Във Видин фаворити са имената Кристиян и Александър. А във Варна може би логично едно от най-разпространените имена е Марина.

Ескпертите припомнят, че в България от 200 година няма ограничения за това кой как може да кръсти детето си. Но в някои държави ограничения около имената продължава да има - като Финландия например.

Все по-рядко в акта за раждане се вписва Иванка и Стефка. Вместо това родителите избират Йоана и Стефани. Преди години може да е звучало твърде екстравагантно, но днес родителите избират да създават чисто нови имена.

"По този модел са образувани имена като Цветодара, Благодара, Цветослава, Живомир. Все по-назад се среща името на Христо, за разлика от Кристиян. По същия начин Христина, Христинка не се срещат. Имаме Кристина, Крисия", коментира пред БНТ гл. ас. д-р Надежда Данчева.

И добавя, че зачестява употребата на имена като Адел, Лео, Роналдо.

Учените помнят имена като Салфетка или Канарче. Но у нас забранено име няма и всичко е оставено на въображението на родителите.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.