Сигнализирай!

Държавната LBB обвини търговските вериги за скъпите млечни продукти

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
25
0

Държавната компания LBB обвини търговските вериги за скъпите млечни продукти.

В съобщение до медиите под формата на интервю изпълнителният директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов коментира, че цените на млечните продукти са високи заради политиката на търговските вериги.

Млякото, сиренето, кашкавалът и другите млечни продукти са традиционна храна за българина от дълги години. От месеци обаче цените на млечните продукти наистина растат и то главоломно.

Снимка: iStock

„Това до много голяма степен е причина да откаже българите да купуват и консумират млечни продукти. Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването – много високите надценки на търговските вериги“, заявява Николай Маринов.

Според него цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им условия за вход от 20%-30%, те си слагат още около 50% и така реалната надценка става 80%.

Снимка: LBB

Млекопроизводителите не си позволяват рязък скок на продукцията, въпреки трудностите, които изпитват, коментира Маринов. Като пример той дава по-високата изкупна цена на млякото, цената на торовете и горивата.

Япония прави нова инвестиция в българското кисело мляко

Маринов подчертава, че държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми.

И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики, допълва Маринов.

Припомняме, че служебното правителство реши да въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на храните в България. Това обяви премиерът Гълъб Донев след среща в Министерския съвет с министри и представители на държавни институции във вторник.

По данни на Евростат за 2021 г. няколко групи хранителни стоки у нас са значително по-скъпи в абсолютна сума дори от пазарите на далеч по-богати общества като тези в Германия, Франция, Швеция и Естония. Става сума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. В същото време хлябът и месото са на сравнително приемливи нива, а плодовете и зеленчуците нито са много евтини, нито много скъпи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.