Сигнализирай!

Най-новият вид кит в света вече е застрашен от изчезване (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
60
0

Най-новият вид кит в света вече е застрашен от изчезване. Китовете на Райс са сред най-редките морски бозайници в света. Как учените са ги пропуснали? И как можем да ги спасим сега?

Не се случва често учените да откриват нов вид бозайник. Да не говорим за такъв, който достига 12 м дължина, тежи до 30 тона и посещава водите край гъсто населен район.

Котка успява да се побере в невъзможно пространство (видео)

Най-новият вид кит в света вече е застрашен от изчезване (видео)

Но точно това се случва през 2021 г. Тогава учени обявяват нов вид: китът на Райс, който дотогава е смятан за подвид на кита на Брайд.

Информация

Вълнуващата новина обаче е придружена от много по-тъжно съобщение. Хранещите се с планктон китове на Райс са критично застрашени. Останали са само 51 индивида. Това е според оценките на изследователите, което ги прави едни от най-редките морски бозайници в света.

С основно местообитание в средата на натоварен корабен коридор, китовете на Райс живеят под постоянна заплаха от удар от кораби, военни обучения, проучвания за добив на нефт и газ и замърсяване на околната среда.

Разливът на петрол в Персийския залив през 2010 г. замърсява почти половината от местообитанията им. Убива около 17% от останалата популация. Разболява други 18% и причинява репродуктивни проблеми при почти една четвърт от женските.

С тиктакането на часовника учени, работещи с Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ, стартират серия от проекти за изследване на вида.

Още данни

Проучване, публикувано през януари, използва отличителните вокализации на редките китове, за да проследи движенията им. И установява, че китовете пътуват извън основния си ареал. Чак на запад до бреговете на Тексас.

"Беше вълнуващо да открия, че те все още се срещат редовно в северозападната част на Мексиканския залив". Това казва ръководителят на изследването Мелиса Солдевила, биолог в NOAA. "Историческите записи показват, че те са били по-широко разпространени в Персийския залив. Но от 90-те години на миналия век не са виждани китове извън основното местообитание."

Картографирането на разпространението на китовете е необходимо за определяне на тяхното критично местообитание съгласно Закона за застрашените видове. Процес, който в момента е в ход и ще се превърне в основа за правна защита.

"След като разберем къде и кога се появяват китовете, можем да определим къде се припокриват с човешки дейности, които могат да представляват заплаха за тях", казва Солдевила. "Това ни помага да идентифицираме и разработим действия за управление и опазване, за да намалим заплахата и да подобрим шансовете им за възстановяване."

Дългоочакваното доказателство

Китовете на Райс отдавна интригуват учените, които започват да изучават тяхната анатомия преди почти две десетилетия. Генетичните им особености говореха, че те всъщност са отделен вид. Но е необходим череп, проучен в Национален парк „Евърглейдс“, Флорида, през 2019 г., за да се даде окончателен отговор.

"С този екземпляр най-накрая беше възможно да се съберат всички необходими доказателства и да се напише научна статия, описваща новия вид", казва Патриша Розел. Тя е генетик от NOAA и ръководи изследването, идентифициращо китовете на Райс. Те са кръстени на покойния морски биолог Дейл Райс, който пръв забелязва специфичните характеристики на тези китове.

Източник: NatGeo

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.