Сигнализирай!

Войната в Украйна и сянката на третата индустриална революция

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
20
0

Войната в Украйна и сянката на третата индустриална революция. За историята, тъмната ѝ страна и хибридната война разказва материал на в. Дневник.

Авторът на анализа Владимир Левчев посочва, че всяка индустриална революция води до рязко нарастване на богатството, улесняване на комуникациите, промяна на жизнения стандарт на хората като цяло, но всяка революция също така има и тъмна страна.

След първата революция, чийто най-известен плод е парната машина (1769 г.), паралелно със стремителният ръст на индустриално производство, се появява също така масовата употреба на детски труд и безимотната работническа класа в началото на 19-и век. Това от своя страна ще доведе и до възникването на комунистическата идеология за класова въоръжена борба и за диктатура на пролетариата, нанесла огромни злини на света през 20-и век.

Руски писател: Агресивният режим ще приключи с революция

Снимка: iStock

След втората индустриална или технологична революция от края на 19-и и началото на 20-и век, когато започва масовото ползване на електрическата енергия и се изобретяват телефона, автомобила, радото, киното, самолета, се разширява новата стабилна средна класа с много по-висок стандарт на живот. Но също така се появяват и модерните оръжия. Втората индустриална революция бе последвана от унищожителната Първа световна война.

Ядреното оръжие стана факт в зората на Третата индустриална или информационна революция, в началото на Студената война.

Войната преобърна нагласите на доскоро подкрепящите Русия източногерманци

Снимка: iStock

Каква е тъмната страна, сянката, на третата технологична революция, която така радикално промени и променя живота ни към по-добро?

Ние вече ставаме свидетели на тази пълзяща сянка - с хибридната война, прераснала в мащабна кървава война в Украйна, война, която Путин вече вижда като световна война, война с демократичния Запад.

Хибридната война се превърна в реална завоевателна война в Украйна. Сянката на Третата индустриална революция се премести от виртуалния в реалния свят.

Повече по темата четете тук.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.