Сигнализирай!

Нови 5 български политици са санкционирани по "Магнитски"

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
47
0

Нови 5 български политици са санкционирани по "Магнитски", става ясно от прессъобщение, публикувано на Treasury.com. Това са Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов. Включването им в списъка е заради сериозното им участие в корупцията в България. OFAC също така посочи четири дружества, притежавани или контролирани от Малинов, както и едно дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Тези лица и организации се определят съгласно Изпълнителна заповед (E.O.) 13818. Тя се основава на и прилага Глобалния закон за отчетност за правата на човека на Магнитски. Насочена е към извършителите на сериозни нарушения на човешките права и корупция по целия свят.

„Съединените щати подкрепят нашия съюзник в НАТО България в борбата й както срещу вкоренената корупция, така и срещу руското влияние, което подкопава демократичните институции“, каза заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън. „Поведението, изложено днес, обхваща политически партии и администрации, подчертавайки спешната необходимост от разрушаване на мрежите, които от години поддържат незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и пречи на инвестициите и икономическия растеж в страната.”

Антони Тренчев: Влизането на Гешев в списъка “Магнитски” е въпрос на “кога”, а не на “дали”

Днешното действие се основава на предишни санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани лица.

Засилвайки тези действия, днес Обединеното кралство също посочи Пеевски, Божков и Желязков под Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство. Тези действия демонстрират продължаващия ангажимент на правителството на САЩ към многостранно партньорство и търсене на отговорност от замесените и отговорни за поддържането на корупцията в България.

Освен това Овчаров, Николов, Горанов и най-близките им семейства сега са обект на визови ограничения от Държавния департамент. В случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и техните близки членове на семейството нямат право на влизане в Съединените щати.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.