Сигнализирай!

Броят на загиналите в Сирия и Турция надхвърли 24 000

Gospodari.com
Gospodari.com
11.02.2023 г.
26
0

Броят на загиналите в Сирия и Турция надхвърли 24 000. Това предава Аl Jazeera.

Потвърдените смъртни случаи от най-смъртоносното земетресение в региона от 20 години възлизат на повече от 24 000. Това се случва пет дни след чудовищните трусове, съобщават официални лица.

Къде е България в картата на земетресенията? (видео)

Жертвите от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари в ранните часове в понеделник, както и няколко мощни вторични труса, надминаха повече от 17 000 убити през 1999 г. Тогава подобно силно земетресение удари северозападна Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган призна, че реакцията на правителството е можела да бъде по-добра. Toва се случи по време на посещение в провинция Адияман в петък.

„Въпреки че имаме най-големия екип за търсене и спасяване в света в момента, истината е, че усилията за търсене не са толкова бързи, колкото искахме“, каза той.

Ресул Сердар от Al Jazeera каза, че спасителните екипи вече са ужасени. Надеждата за намиране на оцелели намалява с всеки изминал час.

Спасителите „копаеха в развалините и се надяваха да открият живи или мъртви хора, защото вече са минали повече от 96 часа и надеждите избледняват“. Това каза той, застанал пред рухнал блок от сгради в Кахраманмараш в Южна Турция, близо до епицентъра на първото земетресение с магнитуд 7,8.

„Семействата са тук и чакат с нетърпение“, добави той. „Мащабът на опустошението надхвърля въображението.“

Известно време по-късно спасителите успяха да извадят жив човек изпод развалините 110 часа след земетресението, съобщи Сердар.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.