Сигнализирай!

Несправедливи са обвиненията, че ЕС не помага на Сирия

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
19
0

Несправедливи са обвиненията, че ЕС не помага на Сирия. Това заяви специалният пратеник на Европейския съюз за Сирия Дан Стоенеску, цитиран от Reuters.

„Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ, при положение че от повече от десетилетие непрестанно правим именно това, а откакто започна кризата със земетресението - дори и в още по-голяма степен“, заяви Стоенеску.

Ето как да помогнем на пострадалите от земетресението в Сирия (видео)

По думите му, организацията и страните членки са събрали повече от 50 милиона евро за спасителни мисии и първа помощ. Те ще бъдат разпределени едновременно в контролираните от правителството и от бунтовниците райони на Сирия.

Броят на жертвите от земетресенията надмина 36 000

Разделената държава

Както е известно, най-силно засегнати от земетресенията бяха райони, контролирани от опозицията на Дамаск. Но жертви на бедствието станаха и населени места, останали лоялни към президента Башар Асад. Сирийското правителство поиска помощ от ООН, но настоя тя да бъде координирана с Дамаск и предоставена в рамките на цялата страна. А не да бъде транспортирана през границата с Турция до бунтовническите райони.

iStock
Помощ за Сирия

Военнотранспортен самолет с 30-тонна пратка с хуманитарна помощ от Италия за Сирия, включително четири линейки и 13 палети медицинско оборудване, кацна в събота на международното летище в ливанската столица Бейрут на път за Дамас. Това е първата европейска помощ за засегнатата от земетресението Сирия.

България изпраща “Спартан” в Сирия

Стоенеску каза, че ЕС насърчава своите държави членки да осигуряват помощ, и че санкциите "не възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ".

Той обаче отбеляза, че ЕС е предвидил, че партньорите могат да поискат изключения "за хуманитарни цели и иска да изясни допълнително тези възможности".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.